Cel mai mare sindicat european, IG Metall, declanșează greve naționale în Germania

Cel mai mare sindicat din Europa, IG Metall a declanșat greve naționale de avertisment în Germania. Conflictul social se anunță unul dintre cele mai dure din ultimii ani. Economia țării merge foarte bine și muncitorii vor să fie părtași la profitul patronilor.

09 Ianuarie 2018, 21:30 (actualizat 09 Ianuarie 2018, 21:39) |

Grevele afectează companii alese cu grijă pentru rezonanța numelor: Wolkswagen, Porsche, Otis și Bombardier sunt doar câteva exemple.

Sute de mii de sindicaliști își anunță participarea la protestele care urmează să dureze cel puțin o lună.

În primul rând, e vorba de salarii. Sindicatul cere o majorare de 6%, federația patronatelor oferă 2%, încep negocieri și întâlnirea va fi la jumătatea drumului, ca de obicei.

O cerere neobișnuită: trecerea de la săptămâna de lucru de 35 de ore, la 28 de ore pentru cei care doresc, fără pierderea în totalitate a veniturilor pentru cele 7 ore lucrate mai puțin. Formula aplicată la cerere ar urma să fie valabilă doi ani, iar angajatorul să garanteze revenirea la postul cu normă întreagă. Patronatul declară ferm că e inadmisibil.

Asta e scânteia care anunță aprinderea unui conflict dur și de durată. Iar IG Metall e în poziție de forță: toți indicatorii economici arată excelent în Germania: exporturi , inflație, somaj.

E prima greva națională pe care IG Metall o declanșează în ultimii 15 ani. Sindicatul, cel mai mare din Europa, are 2,3 milioane de membri, dar militează pentru drepturile a 4 milioane de angajați în industriile înfloritoare și esențiale pentru Germania.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI