Cel mai mare exercițiu în caz de accident chimic din Uniunea Europeană se desfășoară zilele acestea la Azomureș. Mesaj RO-Alert cu mențiunea că totul este o simulare

30 mai 2022, 23:35

Alarma s-a dat la ora 05.55. Potrivit scenariului, o explozie a avut loc la combinatul chimic din Târgu Mureş. Au fost 60 de victime şi s-a activat automat planul roşu.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:Exercițiul este extrem de important, pentru că așa putem să învățam și să ne pregătim mai bine. Nu are nimic cu războiul din Ucraina. Este planificat de mult mai mult timp, a fost întrerupt din cauza pandemiei„.

Locuitorii din Târgu Mureş şi din vecinătate au primit şi mesaje Ro-Alert. Deşi în text era specificat că este o simulare, autoritățile au primit apeluri la 112.

Călin Ioan Handrea, inspector șef ISU Mureş:Au fost 10-15 persoane care au sunat și au întrebat dacă e un caz real. (…) Operatorii i-au liniștit, le-au spus că de fapt e un exercițiu și că acest exercițiu va ține până vineri inclusiv„.

Exercițiul are mai multe etape.

În prima fază, se intervine doar pe plan local şi judeţean, după care situaţia se va înrăutăţi şi se va solicita sprijin naţional.

În ultima etapă, se va activa Mecanismul european de protecţie civilă şi vor sosi echipe din 10 ţări. Printre ele se numără Italia şi Germania, care vor trimite spitale de campanie mobile.

Exercițiul din aceste zile de la Târgu Mureș este cel mai mare în caz de accident chimic din Uniunea Europeană.

Sunt angrenate peste 600 de persoane: echipe naţionale şi internaţionale specializate în gestionarea unor astfel de situaţii, voluntari şi observatori internaţionali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite