Cel mai căutat mafiot italian din toate timpurile a murit în închisoare din cauze naturale, afirmă autorițiile

17 noiembrie 2017, 14:27

Era supranumit il Cappo di tutti capi; timp de peste 20 de ani, sub conducerea sa Mafia și Cosa Nostra au făcut sume uriașe din traficul de droguri, iar în numele și pentru organizațiile interlope s-au comis mii de crime și asasinate.

Riina se născuse în micul sicilian Corleone – de aici a fost numele celebrului personaj de film din Nașul, Vito Corleone. Salvatore Riina și-a câștigat puterea în anii 70, asmuțindu-i pe liderii mafioți unul împotriva celuilalt.

La scurt timp a ajuns unul dintre cei mai importanți fugari din Italia – dar martori povestesc că de fapt, circula prin țară liniștit. La mijlocul anilor 80 a organizat o amplă campanie de asasinate împotriva magistraților și forțelor de ordine. Ar fi plănuit chiar atentate împotriva unor obiective turistice ca Turnul din Pisa.

Lațul s-a strâns în 1992, când într-un interval foarte scurt au fost uciși cei mai importanți procurori anti-mafia, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

Un an mai târziu, Salvatore Riina era prins la Palermo și închis într-o zonă izolată a unui centru de maximă securitate. Până în ziua de azi există însă voci care afirmă că atunci autoritățile au colaborat cu crima organizată – și că în timpul anilor de atentate și infracțiuni, mulți oficiali au fost mituiți ca să „închidă ochii”.

Riina a fost un personaj enigmatic – foarte secretos, multe informații le-a luat cu el în mormânt.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite