Cel mai amplu val de expulzări de diplomați, ruși și occidentali, de la sfârșitul Războiului Rece. Un puzzle cu agenți GRU și atentate. O analiză LUMEA AZI cu Cristian Diaconescu

Un imens scandal de spionaj a izbucnit pe neașteptate în Europa. Cehia a expulzat 18 diplomați ruși și a anunțat că a dat în urmărire doi bărbați suspectați că au fost implicați în atacul din 2014 asupra unui depozit de armament. În replică, Rusia a trimis acasă 20 de diplomați cehi. Ambele părți se acuză pentru amplificarea tensiunii. Care sunt mizele confruntării și dimensiunile ei, într-un comentariu de Dragoș Tăbăran. Invitat în emisiunea "Lumea azi", expertul în politică externă Cristian Diaconescu a explicat care este tabloul mai larg al expulzărilor.

24 Aprilie 2021, 16:55 (actualizat 24 Aprilie 2021, 17:20) |

Premierul ceh a motivat decizia executivului pe care îl conduce prin suspiciunea că diplomații ruși sunt, de fapt, ofițeri ai serviciilor secrete, iar tot dosarul este legat de incidentul din 16 octombrie 2014.

Mai multe explozii au distrus parțial atunci depozitul de muniții de la Vrbetice, la 330 de kilometri sud-est de Praga. Complexul, un fost depozit al armatei cehe, este deținut de o companie particulară. Potrivit autorităților de la Praga, atacul nu a vizat interesele de securitate ale Cehiei, ci un transport de muniție destinat unui comerciant bulgar, Emilian Gebrev. Acesta urma să revândă muniția în Ucraina.

Andrej Babis, prim-ministrul Republicii Cehe: "În baza dovezilor clare obţinute în timpul investigaţiilor făcute de serviciile noastre de securitate, pot să afirm că există suspiciuni serioase despre implicarea ofţerilor serviciului rus de informaţii GRU, unitatea 29155, în aruncarea în aer a depozitului de muniţii de la Vrbetice".

Serviciile cehe de securitate caută doi ruși suspectați că au participat la atentat. Cei doi, Alexandr Petrov și Ruslan Boshirov, ar fi ofițeri ai serviciului de informații al armatei, GRU.

Petrov ar avea și un pașaport emis în Republica Moldova, iar Boshirov unul din Tadjikistan. Petrov, medic, în GRU, a mai folosit numele de Nicolai Popa. De fapt, s-ar numi Alexandr Ievghenievici Mishkin. El ar mai avea un pașaport european. Cei doi fac parte din unitatea 29155 a GRU, despre care publicațiile de investigații spun că este alcătuită din veterani din diverse războaie și are ca misiuni executarea de atentate și asasinate.

Jan Hamacek, ministrul ceh de Externe: "Ca ministru de Externe al Republicii Cehe, am luat decizia să-i expulzez pe toţi angajaţii Ambasadei Rusiei din Praga identificaţi de serviciile noastre secrete ca ofiţeri ai Serviciului rus de Informaţii Externe şi ai GRU".

Petrov și Boshirov sunt suspectați că ar fi implicați și în tentativa de ucidere a lui Sergei Skripal, în martie 2018.

Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți în Marea Britanie cu o substanță neuroparalizantă. Incidentul a provocat cel mai amplu val de expulzări de diplomați, ruși și occidentali, de la sfârșitul Războiului Rece.

Exact așa se întâmplă de o lună, de când au fost expulzați numeroși diplomați ruși din Olanda, Norvegia, Austria, Polonia, Bulgaria, Suedia, Statele Unite și Cehia.

Acțiunile, aparent sincronizate, sugerează o operațiune occidentală de demantelare a unor rețele rusești din Europa.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 25°C 22°C
CRAIOVA 26°C 25°C
BRASOV 20°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI