Cel mai amplu test clinic pentru un potenţial vaccin anticoronavirus a început în SUA

Cel mai amplu test clinic pentru un potenţial vaccin anticoronavirus a început în SUA
Cel mai amplu test clinic pentru un potenţial vaccin anticoronavirus a început în SUA
27 iulie 2020, 17:12

Nu există încă nicio garanţie că vaccinul experimental, dezvoltat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA împreună cu firma Moderna, va fi într-adevăr eficient împotriva coronavirusului.

Voluntarii nu vor şti dacă li se administrează doze ale vaccinului experimental ori produse placebo. După două doze, oamenii de ştiinţă vor urmări atent care grup se va confrunta cu mai multe infecţii în timp ce urmează activităţi de rutină, mai ales în zonele în care virusul se răspândeşte.

„Din nefericire pentru Statele Unite, avem numeroase infecţii în acest moment”, a declarat recent dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional american pentru Boli Infecţioase şi Alergii.

Mai multe potenţiale vaccinuri dezvoltate de China şi de Universitatea Oxford (Marea Britanie) au iniţiat recent testele clinice extinse, în Brazilia ori în alte ţări afectate grav de pandemie. Dar Statele Unite organizează propriile teste şi au stabilit standarde ridicate: în fiecare lună, Reţeaua de prevenţie Covid-19, finanţată de stat, va testa potenţiale vaccinuri, de fiecare dată cu alţi 30.000 de voluntari.

Testele nu vor verifica doar eficienţa, ci şi siguranţa vaccinurilor. Iar aceleaşi criterii de verificare vor fi aplicate la fiecare vaccin, pentru a le permite cercetătorilor să facă studii comparative.

În august, vor începe testele clinice pentru vaccinul Universităţii Oxford, în septembrie pentru cel dezvoltat de Johnson & Johnson, iar în octombrie pentru Novavax. Pfizer va efectua propriile teste în cursul acestei veri.

În ultimele săptămâni, peste 150.000 de americani s-au înscris într-un registru online pentru teste clinice, a declarat dr. Larry Corey, virolog la Institutul Fred Hutchinson pentru Cercetări în domeniul Cancerului, care monitorizează centrele de testare. „Testele clinice vor fi multigeneraţionale, multietnice, trebuie să reflecte diversitatea populaţiei SUA”, a subliniat dr. Corey.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă