Cel mai amplu exerciţiu militar al Rusiei. Expert militar, în exclusivitate: „România nu are de ce să fie îngrijorată”

14 septembrie 2017, 23:22

Anul acesta, aplicaţiile militare se desfăşoară în Belarus, Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei, adică exact la graniţa estică a Uniunii Europene.

La manevre participă un efectiv de 12.700 de soldaţi din Rusia şi Belarus.

„Exerciţiile Zapad 2017 sunt defensive şi nu ameninţă nici comunitatea europeană, nici vreo altă ţară anume”, a explicat adjunctul ministrului Apărării din Belarus, Oleg Voinov.

„România nu are de ce să fie îngrijorată. Unde e pe hartă Belarus şi unde e pe hartă România? Cine ştie geografie înţelege că este vorba despre o distanţă uriașă”, a declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru Ştirile TVR Victor Litovkin, expert militar agenţia Itar Tass.

Ţările baltice nu cred în veridicitatea cifrelor anunţate de Moscova.

„Cea mai mare preocupare pe care o avem este legată de lipsa de transparenţă a Rusiei şi probabil şi a Belarusului”, a explicat ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis.

Victor Litovkin, expert militar agenţia Itar Tass: „Statele Unite şi NATO au amplasat în Lituania, Letonia şi Estonia contingente militare importante. SUA au dislocat în Polonia o brigadă de tancuri grele”.

Scenariul prevede contracarea unor grupuri extremiste care s-au infiltrat în Belarus şi Kaliningrad dinspre 3 ţări imaginare. Moscova vrea astfel să îşi testeze din nou capacităţile de desfăşurare rapidă a trupelor, mai ales că în noua doctrina militară a Rusiei, Alianţa Nord-Atlantică este menţionată la capitolul ‘ameninţări’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă