Cei patru miniștri propuși în Guvernul Cîțu programați joi pentru audieri au primit aviz favorabil. Surse politice: votul în plen s-ar putea da pe 12 martie

5 martie 2020, 08:02

Potrivit unor surse politice, cel mai probabil votul în plen se va da peste exact o săptămână, pe 12 martie. Luni se va stabili însă data oficială, când se vor întâlni conducerile celor două camere.

Parlamentarii vor mai aștepta din cauza ordonanței de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, asupra căreia CCR se va pronunța tot joi.

Dacă această ordonanță este declarată neconstituțională, alegerile anticipate devin foarte greu de realizat, a precizat Ramona Avramescu, jurnalist senior TVR, pentru Telejurnal 20.00.

PSD nu va mai boicota de această dată votul în plen.

Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe, Marcel Boloş, propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, Virgil Popescu, propus ministru la Economie și Marcel Vela, propus ministru de Interne, au fost audiați joi în Parlament și avizați favorabil.

Chiar și cei doi miniștri care data trecută au primit avize negative, Marcel Vela și Ioan Boloş, i-au convins acum pe parlamentari că sunt pregătiți pentru aceste funcții.

Miniștrii propuși au avut de înfruntat în mod special opoziția celor de la USR.

La comisiile economice, ministrul Virgil Popescu a avut și critici, dar și laude din partea PSD.

Mai mult de jumătate dintre miniștrii propuși în guvernul Cîțu au primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare. În formula Orban II au obținut astfel de avize doar 4.

_______________________________________

ACTUALIZARE: La finalul audierilor, care au avut loc la Camera Deputaţilor, s-au înregistrat 17 voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă” şi două abţineri din partea membrilor comisiilor.

ACTUALIZARE: Marcel Vela, propus la Interne, este ultimul audiat în comisii. Vela a declarat în fața parlamentarilor că România este pregătită în acest moment pentru un eventual flux de migranţi. El a precizat că ţara noastră are o capacitate de cazare pentru migranţi de 1.300 de locuri, cu posibilitatea extinderii până la 2.700 de locuri.

La audierea sa în Comisia parlamentară reunită pentru Apărare, Vela a spus că în cazul apariţiei unui flux masiv de migranţi va fi pus în aplicare un document care stabileşte măsuri pentru gestionarea situaţiei. Printre acestea se numără securizarea frontierei de stat, apariţia unor noi centre de cazare, iar pentru sprijin logistic se pot utiliza capabilităţi inclusiv de la MApN şi Crucea Roşie.  Marcel Vela a adăugat că a avut şi o videoconferinţă cu ministrul de Interne din Grecia, iar România este pregătită în acest domeniu al migraţiei.

ACTUALIZARE: La finalul audierilor, Popescu a fost avizat favorabil, cu 24 de voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” și trei abțineri.

ACTUALIZARE: A început și audierea lui Virgil Popescu, propus ministru la Economie.

ACTUALIZARE: Cel de-al doilea ministru propus audiat în comisiile de specialitate a fost Marcel Boloş, pentru portofoliul Fondurilor Europene. Membrii Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat, reunite, au acordat 12 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri.

„O prioritate pe care o avem şi care a fost discutată şi la precedenta audiere, este cea legată de partea de debirocratizare şi simplificare, pentru că e de interes, mai ales pentru beneficiari. Aş vrea să punctez câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat şi pe care le avem în vedere pentru următoarea perioadă. E vorba de implementarea proiectelor şi de modulul pentru cererile de rambursare. Aici avem stabilit începutul lunii mai pentru ca toţi beneficiarii noştri să aibă posibilitatea de a depune cererile de rambursare electronic. Discutăm de 28.000 de beneficiari din care cea mai mare parte sunt în zona Programului Operaţional Regional, peste 5.000, şi Programul Operaţional Capital Uman – peste 1.300 de beneficiari. Este o etapă importantă pentru ca să eliminăm zona aceasta de disconfort pe care o au beneficiarii, fiind nevoiţi ca să listeze în continuare cererile de rambursare şi să le depună în format clasic, aşa cum se întâmplă în prezent. Deci, început de luna mai va fi momentul în care cererile de rambursare se vor putea depune în format electronic”, a spus Boloş la audieri.

(w620) BoloÈ™, au

_______________________________________________________________________

UPDATE: Ministerul propus pentru portofoliul externelor, Bogdan Aurescu, a primit 23 de voturi ”pentru”, șapte ”împotrivă”. Trei parlamentari s-au abținut de la vot. Bogdan Aurescu a fost astfel avizat favorabil.

Aurescu vrea ca graniţele ţării să fie mai sigure, în contextul în care au apărut informaţii că România s-ar afla pe ruta imigranţilor care vin din Turcia, prin Grecia.

„Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat în cadrul diverselor reuniuni în cadrul UE solidaritatea cu Grecia şi vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX”, a spus Aurescu la audieri.

Bogdan Aurescu a mai primit şi anterior avize favorabile în Parlament, în ultimele două propuneri PNL pentru Guvern.

(w620) Bogdan Aur

_______________________________________________________________________

Marea surpriză a audierilor după două zile este avizul pozitiv pentru ministrul propus la Transporturi, Lucian Bode, obținut în ciuda tirului de întrebări despre autostrăzi. Şi ministrul propus pentru portofoliul Tineretului şi Sporturilor, Ionut Stroe, a obţinut aviz pozitiv. El a anunțat că totul este pregătit pentru Euro 2020 și nu sunt motive de îngrijorare nici pentru alte competiții internaționale. Miniștrii propuși pentru Sănătate, Muncă şi Educaţie au primit avize negative.

În prima zi de audieri, Nicolae Ciucă la Apărare, Adrian Oros la Agricultură și Costel Alexe la Mediu au fost avizați pozitiv. În cea de-a doua zi, Lucian Bode la Transporturi și Ionuţ Stroe la Sport au primit avize pozitive.

În schimb, Lucian Heiuș propus la Finanțe, Cătălin Predoiu propus la Justiție, Ion Ștefan la Dezvoltare – în prima zi – și Bogdan Gheorghiu propus la Cultură, Victor Costache propus la Sănătate, Monica Anisie la Educaţie și Violeta Alexandru propusă la Muncă – în a doua zi – au primit avize negative în comisii.

Calendarul audierilor:

– ora 10.00 Bogdan Aurescu, propus la Externe

– ora 11.00 Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene

– ora 12.00 Virgil Popescu, propus la Economie

– ora 13.00 Marcel Vela, propus la Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite