Cei mai mari ghețari din Antarctica s-au topit, în ultimii ani, cât în 5500 de ani

Cei mai mari ghețari din Antarctica s-au topit în ultimii ni cât în 5.500 de ani
Cei mai mari ghețari din Antarctica s-au topit în ultimii ni cât în 5.500 de ani
10 iunie 2022, 11:43

Ghețarii Thwaites și Pine Island au suferit pierderi de gheață fără precedent în ultimii 5.500 de ani, potrivit unor noi cercetări științifice, sugerând că retragerea ar putea fi ireversibilă, relatează, vineri, Bloomberg.

Cei doi ghețari, ambii făcând parte din calota glaciară vestică a Antarcticii, s-au format în perioada Holocenului mijlociu, cu aproximativ 7.000 până la 5.000 de ani în urmă, și au rămas stabili până de curând, potrivit cercetărilor publicate în Nature Geoscience. Acea parte a Antarcticii se retrage și se subțiază rapid, cei doi ghețari topindu-se dedesubt, din cauza curenților calzi de profunzime.

Nivelul mărilor ar putea crește

O mai bună înțelegere a evoluției ghețarilor ar putea reduce incertitudinea cu privire la comportamentul calotei de gheață din vestul Antarcticii, în viitoarele scenarii de schimbări climatice. Topirea ghețarilor ar putea declanșa pierderi extinse de gheață în acea parte a Antarcticii, care ar putea determina creșterea nivelului mării la nivel global, în următoarele câteva secole, cu până la 3,4 metri.

Studiul s-a concentrat pe plajele de pe trei insule din Amundsen Sea Embayment. Cercetătorii au efectuat teste cu radiocarbon pe scoici care datează de acum 5.500 de ani, când s-au format plajele. Testând scoici găsite la diferite altitudini pe insule, oamenii de știință au reușit să calculeze nivelul mării în timp.

Conform sursei citate, analiza nivelului mării înregistrată nu ține cont de fluctuațiile periferiei celor doi ghețari, au spus oamenii de știință. Dar nu există nicio dovadă că ghețarii Thwaites și Pine Island au fost substanțial mai mici decât astăzi, în niciun moment în ultimii 5.500 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite