Cei doi medici de la Colentina, rugaţi să revină asupra demisiei. I. Gobej: “În opt luni, am creat din nimic o secţie ultraperformantă”

5 septembrie 2017, 11:27

Ieri, medicii Dorin Bică şi Ionuţ Gobej, doi dintre cei mai buni neurochirurgi din ţară, şi-au dat demisia spunând că nu-şi mai pot face meseria în spitalul Colentina din Capitală. Lipsa personalului şi a materialelor sanitare i-au făcut să refuze peste 60 de bolnavi cu tumori cerebrale. Timp de câteva luni, au scris zeci de memorii pentru a atrage atenţia asupra crizei din spital.

Ionuţ Gobej şi Dorin Bică au învăţat în Franţa să opereze pe creier. S-au întors acum trei ani în România, cu visul că vor face aceleaşi intervenţii chirurgicale şi aici. Şi au reuşit! Sunt singurii medici din sistemul de stat care operează pe creier în timp ce pacientul este treaz. Astfel de proceduri costă în clinicile private între 6.000 şi 8.000 de euro, iar în străinătate 50 de mii de euro.

Invitaţi la emisiunea Perfect Imperfect, cei doi medici au vorbit despre motivele demisiei şi despre proiectul la care au fost nevoiţi să renunţe.

Odată luată o astfel de decizie, de foarte mare importanţă, nu poţi să te răzgândeşti după 12 ore. Noi am venit la Colentina pentru un proiect care este făcut praf şi deturnat. Proiectul presupunea crearea unei secţii de neurochirurgie, unde să se facă intervenţii chirurgicale de complexitate foarte crescută. Aceste intervenţii au fost făcute şi erau făcute din ce în ce mai multe. Odată cu declanşarea acestei probleme, în iarnă (n.red. schimbarea managerului). Nu se poate ca atunci când vine un manager, să deturneze după cum bate vântul. El vine şi stă în funcţie 6 luni, un an, dar la mine e vorba de proiectul meu, de viaţa mea, de toată cariera mea. Acest proiect implică 100 de oameni, nu e vorba doar de noi doi. Suntem un grup de oameni antrenat să facă lucruri de o foarte mare complexitate şi am ajuns să facem infiltraţii, puncţii şi chestii banale”, a povestit Dorin Bică.

Medicul Ionuţ Gobej a prezentat, în cadrul emisiunii, o listă cu doctori de la Spitalul Colentina care au demisionat, începând din luna ianuarie, din aceleaşi motive. “Colegii noştri au preferat să o facă tăcut”, a spus Ionuţ Gobej, care a vorbit şi despre propunerea să preia interimatul Secţiei de neurochirurgie, venită din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

“Am avut o discuţie agreabilă cu doamna Firea, aproximativ două ore. A făcut nişte promisiuni cum că lucrurile se vor rezolva la Colentina, însă eu nu cred că pot pot fi rezolvate atâta timp cât managerul Silvi Ifrim rămâne în continuare. Ni s-a spus că se va organiza un concurs pentru manageri în viitorul apropiat. Cum aş putea să accept o astfel de ofertă când acum s-a scos la concurs un post de şef de secţie la Neurochirurgie şi concursul va avea loc peste câteva zile. Nu pot să mă înscriu la concurs, pentru că nu îndeplinesc condiţiile legale, şi anume nu am vechimea necesară de 5 ani”, a precizat medicul Ionuţ Gobej.

“Într-un timp record de opt luni am creat din nimic o secţie ultraperformantă în care erau posibile intervenţii chirurgicale din cele mai dificile, în care foloseam tehnici minim invazive, un lucru foarte rar întâlnit chiar şi în lume” Ionuţ Gobej, medic neurochirurg.

Colegiul Medicilor din România: Actul medical trebuie să se poată desfăşura în condiţii optime, în interesul profesiei şi al pacienţilor

„Având în vedere situaţia prezentată în spaţiul public de către doi medici neurochirurgi de la Spitalul Colentina, Colegiul Medicilor din Romania atrage atenţia ferm asupra faptului că actul medical trebuie să se poată desfăşura în condiţii optime, în interesul profesiei şi al pacienţilor. CMR doreşte să cunoască în amănunt opiniile celor implicaţi, medici din spital şi conducerea spitalului, astfel încât activitatea medicală să nu fie afectată. Salutăm implicarea Primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în subordinea căreia se află Spitalul Colentina”, a transmis, printr-un comunicat, Colegiul Medicilor din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite