Personaj important al Unirii de la 1859, Moş Ion Roată este de multe ori uita. Urmaşii săi îi duc însă mai departe moştenirea istorică, în satul unde şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii. Cei care vor să afle despre ţăranul ajuns deputat şi despre personalitatea lui o pot afla chiar de la o strănepoată, care-i întâmpină în pragul casei memoriale.
Moș Ion Roată a fost primul țăran ales într-un for legislativ național. Deputat în Divanul Ad-hoc, a votat pentru unirea Moldovei cu Țara Românească. E cunoscut mai puțin din manualele de istorie și mai mult din scrierile lui Ion Creangă.
Puțini știu însă că deputatul țărănimii a murit sărac și intrat în uitare.
Casa lui Moș Ion Roată, donată de moștenitorii săi autorităților, a fost strămutată din Gura Văii, unde trăise şi adusă la Cîmpuri, la șosea.
Cei care vizitează casa memorială sunt întâmpinaţi de Sevastiţa Burnichioiu, căsătorită cu unul dintre strănepoții lui Moş Ion Roată.
Casa Memorială a lui Moș Ion Roată ar putea intra într-un circuit turistic, pentru a-l cinsti pe deputatul din Divanul Ad-hoc așa cum merită.