Cei care au cotizat minimum 5 ani la Pilonul II de pensii pot să ceară încetarea plății. Norme publicate în Monitorul Oficial

Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii pot de acum să ceară încetarea plăţii contribuţiilor la acest sistem. În cazul celor care se retrag, procentul de 3,75% care până acum mergea spre pensia privată obligatorie se va duce în sistemul public de pensii.

13 Martie 2019, 12:06 (actualizat 13 Martie 2019, 19:23) |
Pilonul II
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Peste 7 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii, care funcționează de peste 10 ani în România.

Banii acumulați vor putea fi retrași abia când angajatul iese la pensie. Dar de acum pot alege dacă mai contribuie la Pilonul II sau direcționează toata contribuția spre sistemul de stat.

Numai cei care renunță la Pilonul II trebuie să completeze o cerere tip, pe care să o depună la administratorul fondului de pensii.

În Pilonul I, contribuțiile sunt folosite pentru plata pensiilor actuale, în timp ce banii din Pilonul II sunt investiți pentru majorarea sumelor.

Reprezentanții fondurilor de pensii private atrag atenția că schimbarea ar putea avea efecte devastatoare pentru veniturile viitoare ale românilor și consideră că măsura, alături de alte prevederi din OUG 114, desființează practic Pilonul II.

Până acum, în acest sistem au fost acumulate 10 miliarde de euro.

__________________________________________

Această modificare importantă pentru cei 7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii a fost decisă prin Ordonanța 114, aprobată la finalul anului trecut. Acum a fost publicată în Monitorul Oficial și norma care arată cum se poate face această opțiune, a precizat Luiza Gireadă, jurnalist TVR.

Cei care contribuie la Pilonul II trebuie să depună o cerere tip la administratorul fondului de pensii la care au aderat. Mai departe, acest fond de pensii și Casa Națională de Pensii se ocupă de îndeplinirea formalităților.

Un sfert din salariul brut al oricărui angajat este direcționat către pensii. Din acești 25%, 3,75% sunt transferați către Pilonul II. Spre deosebire de Pilonul I, acești bani nu sunt plătiți pentru pensiile actuale, ci sunt investiți mai ales în titluri de stat, astfel încât să producă venituri în plus și să fie mai mulți bani atunci când angajatul își încheie activitatea, peste 10 sau 20 de ani.

Acest sistem a fost introdus în 2008, tocmai pentru că sistemul public de pensii era considerat nesustenabil, în condițiile în care scade rata natalității și speranța de viață este tot mai mare, așa încât pensiile plătite sunt, ca sumă totală, mai mari decât veniturile colectate de la angajați.

În cei peste 10 ani de când funcționează acest sistem, peste 10 miliarde de euro au fost acumulați în Pilonul II de pensii, cu un randament de aproximativ 8% pe an, a transmis Luiza Gireadă.

Comisia Europeană și alți specialiști avertizează că această opțiune dată angajaților de a rămâne cu toți banii de pensii în Pilonul I ar putea să le afecteze veniturile viitoare, pentru că ar rămâne dependenți doar de sistemul administrat de stat.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI