Cei 6 tineri care au participat la Olimpiada Internațională de Matematică s-au întors acasă cu 2 medalii de aur și 4 de argint, așezând România pe primul loc în Europa

17 iulie 2022, 21:40

Olimpicii juniori au fost întâmpinați cu aplauze și cu lacrimi în ochi de părinți și profesori.

Robert Dragomirescu, David Anghel, Andrei Moldovan, Vlad Spătaru, Andrei Chiriță şi Radu Lecoiu sunt elevii care au transformat matematica într-o performanță olimpică.

Rezultatele de la Concursul Internațional de anul acesta reprezintă o victorie meritată de micii matematicieni.

David Anghel, câştigător medalia de aur, Olimpiada Internaţională de Matematică 2022:A fost o experiență unică. (…) Cu fiecare problemă primită aflai câte puncte aveai, dar cea mai mare bucurie a fost când am văzut locul țării„.

Robert Dragomirescu, câştigător medalia de aur, Olimpiada Intenaţională de Matematică 2022: A fost toată munca pe un an cristalizată într-un singur moment, nu mă așteptam la un rezultat atât de mare„.

România este acum printre cele mai bune țări din lume la matematică, după China, Coreea de Sud, SUA și Vietnam.

Andrei Moldovan, câştigător medalia de argint, Olimpiada Internaţională de Matematică 2022: Am fost un pic supărat când am aflat rezultatele, că m-așteptam să iau un pic mai mult. (…) Sper să fim în top 5 și la anul„.

Andrei participă la concursuri de matematică încă din clasa a V-a. Pentru medalia pe care acum o are la gât s-a pregătit și 6 ore pe zi.

Andrei Chiriță, câştigător medalia de argint: Cred că mai degrabă matematica m-a ales pe mine decât eu pe ea. (…) Sunt foarte fericit„.

Conf. Dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului de Matematică al României: Noi speram, aveam speranțe că echipa va fi undeva sus. După punctaj, care a fost destul de mare, bănuiam cam care sunt medaliile dar era acest semn de întrebare. (…) Iar când a fost să se afișeze, a fost un moment în care am văzut Romania pe telefon și dădeam cu degetul pe clasament să vedem ce este sus și nu mai mergea„.

Teodora Chiriță, mama lui Andrei Chiriţă:E o minune. (…) Nu știu dacă mulți cunosc lucrul ăsta, dar ca să ajungi la un astfel de rezultat trebuie să lucrezi non-stop. Adică te trezești cu matematica, te culci cu ea„.

Anul acesta, Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizata la Oslo, în Norvegia. România a fost una dintre cele 105 țări participante.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei:Ne faceți să fim mândri. (…) Reușita voastră este absolut remarcabilă și ne obligă pe noi, cei care suntem vremelnic decidenți, să facem în așa fel încât România să poată să susțină performanța voastră„.

România este țara care a organizat prima Olimpiadă Internațională de Matematica. S-a întâmplat în 1959, la inițiativa Societății de Științe Matematice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite