Cehia expulzează 18 diplomaţi ruşi pentru implicare în explozia din 2014 de la un depozit de muniţii

18 aprilie 2021, 14:39

Alexander Petrov și Ruslan Boshirov sunt numele folosite de cei doi suspecți în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Operațiunea eșuată de lichidare a fostului spion rus a avut loc acum 3 ani în orașul Salisbury din Marea Britanie și s-a folosit agentul Noviciok.

Marea Britanie a emis mandate de arestare pe numele celor doi încă din 2018, când Rusia considera că nu are nici un motiv ca să îi investigheze pe cei doi.

Jurnaliștii britanici au descoperit că cei doi ar fi de fapt ofițeri GRU. Iar serviciile cehe susțin că amândoi au fost în țara lor  cu 4 ani mai devreme și că ar fi implicați în explozia de la depozitul de arme.

În privința celor 18 diplomați ruși expulzați , premierul Babis a declarat că există dovezi că aceștia lucrează pentru serviciile militare ruse.

În ultima lună, 4 țări au expulzat diplomați ruși, invocând diverse motive.

Un deputat rus, citat de agenția Interfax, susține că motivele invocate de Cehia pentru expulzarea diplomaților săi sunt absurde.

Agenţia de presă Interfax l-a citat pe vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde.

Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţionat.

”Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis într-o scurtă intervenţie televizată.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite