CEDO refuză să împiedice încetarea tratamentului acordat unui tânăr britanic aflat în moarte cerebrală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins miercuri seară recursul părinţilor unui copil britanic de 12 ani aflat în moarte cerebrală împotriva întreruperii îngrijirilor care îl ţin în viaţă, transmite AFP.

04 August 2022, 08:10 (actualizat 04 August 2022, 08:23) Știrile TVR |
CEDO

Archie Battersbee este ţinut în comă într-un spital din Londra din luna aprilie. El este considerat de medici în moarte cerebrală, iar justiţia britanică autorizase spitalul la mijlocul lunii iulie să pună capăt tratamentelor care îl ţin în viaţă.

Părinţii săi, Hollie Dance şi Paul Battersbee, care sunt susţinuţi de o organizaţie creştină, refuză să decidă să îşi lase fiul să moară. Ei spun că vor să-i ofere toate şansele posibile de a se recupera şi că au văzut semne de viaţă în ochi şi prin presiunea făcute de degete.

În pofida eşecurilor legale succesive, aceştia şi-au înmulţit recursurile în faţa tuturor autorităţilor posibile, obţinând mai multe răgazuri în ultimele zile în pofida termenelor stabilite de judecători.

În contextul în care încetarea tratamentului era programat pentru prânz, în urma unei noi decizii a Curţii Supreme britanice, aceştia au solicitat cu câteva ore mai devreme CEDO pentru a împiedica aplicarea sa. Dar CEDO a decis miercuri seară că cererea lor este inadmisibilă.

Sistemul de sănătate britanic,"guvernul şi instanţele din această ţară şi din Europa au renunţat poate la ideea ca el să fie tratat, dar noi nu", a reacţionat într-un comunicat de presă mama copilului.

"Vom lupta până la sfârşit pentru dreptul lui Archie de a trăi", a spus Hollie Dance, care informează în mod regulat presa despre situaţia fiului şi bătălia sa în faţa Spitalului Royal London din Whitechapel, la est de Londra.

Archie a fost găsit acasă inconştient pe 7 aprilie şi de atunci nu şi-a mai revenit. Potrivit mamei sale, el a participat la o provocare pe reţelele de socializare pentru a-şi ţine respiraţia până când a leşinat. Înainte de acest accident, era un băiat atletic, care făcea sport şi arte marţiale.

Potrivit apropiaţilor băiatului, acesta devenise mai religios pentru că văzuse sportivi care se rugau înaintea competiţiilor. Din punctul de vedere al familiei sale, aceste convingeri religioase ar trebui luate în considerare. Dar din punctul de vedere al medicilor, cazul său este fără speranţă, justificând încetarea tratamentului."Organismul, organele şi inima lui sunt pe cale să se nchidă", a declarat luni judecătorul Curţii de Apel Andrew McFarlane.

Judecătorii Curţii Supreme şi-au exprimat "marea simpatie" faţă de părinţii lui Archie, care se confruntă cu "coşmarul fiecărui părinte - pierderea unui copil foarte iubit", dar au spus că depinde de ei să aplice legea.

Alistair Chesser, medic şef la Barts Health NHS Trust, a declarat că încearcă "să ofere cel mai bun sprijin posibil tuturor în această perioadă dificilă"."Aşa cum ne-au indicat instanţele, vom lucra cu familia pentru a pregăti întreruperea tratamentului, dar nu vom face nicio modificare în îngrijirea lui Archie până când problemele legale în curs nu vor fi rezolvate", a adăugat el miercuri.

Hollie Dance a declarat presei că a fost contactată de medici din mai multe ţări, inclusiv din Japonia şi Italia, care spun că îl pot ajuta pe Archie să se recupereze. Ea spune că se gândeşte la opţiuni pentru a-l scoate din ţară.

Regatul Unit a fost deja marcat în trecutul recent de alte două cazuri comparabile.

În aprilie 2018, un copil de 23 de luni, Alfie Evans, care suferea de o boală neurodegenerativă rară, a murit după o lungă luptă juridică a părinţilor săi împotriva încetării tratamentului. Părinţii săi primiseră în special sprijinul Papei Francisc, care lansase mai multe apeluri pentru întreţinerea vieţii băiatului.

În 2017, Charlie Gard, care suferea de o boală genetică rară, a murit cu puţin timp înainte de prima aniversare, după întreruperea ventilaţiei artificiale în pofida înmulţirii recursurilor de către părinţi.

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI