CEDO a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul Bumbeș

3 mai 2022, 17:39

Cazul se referă la amenda primită de Mihai Bumbeș, activist civic, membru fondator al Asociației Mișcarea Civică Miliția Spirituală, pentru un protest din august 2013, amintește APADOR-CH.

Împreună cu alte trei persoane, Bumbeș s-a legat cu cătușe de una dintre porțile de acces în curtea Guvernului, în semn de protest față de hotărârea executivului de a aproba exploatarea minieră de la Roșia Montană.

După câteva minute de protest, jandarmii au tăiat cătușele și i-au condus pe cei patru la secția de poliție, unde i-au amendat.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului menționează în hotărârea publicată marți că protestul de la poarta Guvernului a fost o formă de exprimare a nemulțumirii față de autorități, mai ales că a implicat doar patru persoane și a durat foarte puțin. În plus, întrucât a fost rezultatul unei decizii spontane și nu a avut o popularizare prealabilă, este greu de conceput că un astfel de eveniment ar fi putut genera prezența altor participanți sau adunarea unei mulțimi semnificative, care să justifice măsuri specifice din partea autorităților, și deci să necesite o notificare”, explică APADOR-CH.

Cazul a fost susținut la CEDO de avocata Diana Hatneanu, membru APADOR-CH.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite