Ceasul lui Hitler, scos la licitație. „Proveniența este absolut solidă”

Foto: ALEXANDER HISTORIC AUCTIONS
Foto: ALEXANDER HISTORIC AUCTIONS
14 iulie 2022, 11:57

În mai 1945, soldații unei divizii franceze de tancuri au invadat casa de vară a lui Hitler din Bavaria, o sală de spectacole aflată pe un munte de lângă ea și o rețea de tuneluri și depozite. Găsindu-le abandonate, au început să caute suvenire.

Atunci, potrivit unei case de licitații din Maryland, Robert Mignot, un sergent, a găsit ceasul lui Hitler. Realizat de Andreas Huber, din München, ceasul putea pivota în interiorul cadrului său, dezvăluind pe revers inițialele AH sub emblema nazistă cu o svastică și un vultur. În jurul emblemei se află mai multe date, inclusiv ziua de naștere a lui Hitler, care ar fi primit ceasul în 1933.

„Proveniența este absolut solidă”, a spus Bill Panagopulos, a cărei companie, Alexander Historical Auctions îl vinde acum la un preț estimat între 2 și 4 milioane de dolari.

Mignot, care a servit în Divizia a 2-a blindată, a vândut ceasul unei rude, a spus Panagopulos. A rămas în familie până acum trei ani, când a fost contactat de un nepot, care dorea să-l vândă. El a furnizat „proiectul de aviz al lui Mignot și toate actele sale militare. Nu există nicio îndoială că a fost acolo.”

Mignot se îndoia că Hitler purtase multă vreme ceasul. „În ciuda ego-ului său masiv, era o persoană modestă când venea vorba de mobilier și bijuterii”, a spus el. „Nu există fotografii cu el purtând un ceas. Asta nu înseamnă că nu l-a purtat la ocazii speciale.”

Dar cine ar cumpăra așa ceva? Panagopulos a spus că a cumpărat pălăria și pumnalul comandantului german care a ordonat un masacru în orașul tatălui său, Kalavryta, în Grecia.

El a cumpărat articolele „din același motiv pentru care evreii colectează materiale despre Holocaust”, a spus el. „Am vrut să demonstrez asta.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă