Ceapa roșie din Mândra, Brașov, are propriul festival. Localnicii au reușit să păstreze sămânța ca în vremurile de demult

Ceapa roșie din Mândra Brașov are propriul festival
Ceapa roșie din Mândra Brașov are propriul festival
28 august 2022, 17:42

Prinși în horă, așa au sărbătorit localnicii din Mândra încă un an în care ceapa roșie e nelipsită din gospodăriile lor. De acum, leguma are și un festival dedicat hărniciei oamenilor, renumiți în întreaga țară pentru culturile lor de ceapă roșie.

E foarte fragedă și nu este pișcăcioasă să nu poți să o mănînci. Se mănîncă cu slănină, cu orice fel de mezeluri, a spus o localnică.

Mândrenii au încercat să afle de cînd a început să se cultive ceapă roșie la ei în sat și nu au reușit să găsească perioada în care a fost plantată prima dată. Știu cert că sămînța ei e valoroasă și că au reușit să o păstreze nealterată în timp.

Alina Zară,co-organizator al Festivalul Cepei Roșii: Bătrînii noștri se duceau la târguri în toate județele. Erau așteptați și cu răsad, primăvara, și toamna cu ceapă, și le cereau buletinul să vadă dacă sînt într-adevăr din Mândra.

Ceapa roșie de Mândra nu se obține ușor. Odată culeasă, se vinde în special în funii împletite, iar prețul ajunge și la 25 de lei.

Cere multă muncă. În doi ani se face așa roșie, cum se vede. Sîntem foarte grijulii cu sămînța, pe care în anul următor o semănăm, a explicat o localnică.

Ceapa roșie are un mic monument în Mândra.

Pentru sărbătoarea de anul acesta toți localnicii au ieșit la joc. Printre ei și tanti Cornelia, în vârstă de 91 de ani: Când e joc, mă bag și eu în horă, mai am o țîră de viață în mine, după cîte am trecut în viața asta.

Ceapa roșie e sărbătorită și în alte zone din Ardeal, dar și în mai multe localități din Italia, Franța sau Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor

Valencia Fallas: Printre cele mai frumoase opere efemere din Europa