Cea mai verde școală este la Buzău. Încălzirea clădirilor nu poluează atmosfera, are panouri fotovoltaice, totul se reciclează

Şcolile din România pot fi şi verzi. O demonstrează unele unităţi de învăţământ care se mândresc că se încălzesc fără să polueze atmosfera, sunt luminate cu panouri fotovoltaice şi reciclează absolut orice se consumă în şcoală. Cea mai verde instituţie de învăţământ e la Buzău, iar astăzi i-au trecut pragul cei mai mari oameni în stat.

07 Iunie 2022, 19:39 (actualizat 07 Iunie 2022, 21:02) Știrile TVR |

Președintele Klaus Iohannis i-a vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale nr.11 din Buzău, prima unitate de învățământ circulară din România și din Europa. Aici, nimic nu se aruncă, totul se reciclează. Și sistemul de încălzire e tot verde, prin pompele de căldură apă-aer.

Klaus Iohannis, în vizită la o școală 100% ecologică. ”Tânăra generație își dorește să fie mai responsabilă pentru mediul înconjurător”


IULIAN VASILE, adiministratorul Şcolii nr. 11, Buzău: E o investiţie foarte bună. Fiind sistemul nostru, reducem sâmbăta, duminica, după cursuri, toată noaptea, avem un program foarte strict.

Pompele de căldură funcţionează cu apă pluvială, pe care şcoala o colectează în mai multe bazine. Iar conceptul de verde nu se opreşte aici.

LIVIA MONICA MĂRCULESCU, directorul Școlii nr. 11, Buzău: Noi producem energie electrică, pe care o consumăm. Dar injectăm și în rețeaua națională plusul de 7%. Ca atare, suntem prosumatori. Noi reciclăm tot, pe opt paliere. Nu consumăm, producem. Nu depindem de nimeni, suntem independenți.

Copiilor li se pregăteşte şi o grădină muzicală, un loc special amenajat pentru joacă şi serbări.

Aleile grădinii muzicale au fost realizate din capace de peturi, pe care copiii le-au strâns de-a lungul timpului. Dedesubt sunt două bazine cu apă pluvială, unul păstrat în caz de incendiu, iar celălalt are apă pentru a uda plantele din sera didactică.

În sera didactică au fost cultivate în special legume, astfel că lecţiile de Biologie sunt mult mai interesante.

Nu este însă singurul exemplu de instituție de învățământ prietenoasă cu mediul înconjurător. Cu 6 milioane de euro din fonduri europene, Liceul Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca a construit în doar doi ani un corp nou de clădire, cu adevărat verde. Sunt 33 de clase și 9 laboratoare.

Monica Bereș, director Liceu Onisifor Ghibu: Avem foarte multe panouri fotovoltaice care ajută la apa caldă, avem instalație de gaz radon, se regenerează aerul, nu mai trebuie să deschidem geamurile.

Liceu verde înseamnă și că elevii au multe cursuri opționale despre ecologie, mediu și energie regenerabilă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI