Cea mai scumpă autostradă din România. După zeci de ani vom avea o autostradă care traversează Carpații. Proiectul va costa 28,5 milioane fără TVA

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu
1 august 2022, 08:35

Potrivit contractului semnat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii, un kilometru din tronsonul Cornetu-Tigveni va costa 28,5 milioane fără TVA. Împreună cu segmentul Boiţa-Cornetu, lotul 3 formează Tronsonul autostrăzii Sibiu-Piteşti care va traversa Carpații.

Lotul va avea 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente, fiecare de câte 1,7 kilometri lungime, două noduri rutiere și un ecoduct de peste 200 de metri pentru a permite deplasarea animalelor sălbatice.
Finanțat din fonduri europene nerambursabile, proiectul trebuie să fie gata în 5 ani. Cu o lungime de 123 de kilometri, Autostrada Sibiu-Pitești este împărțită în 5 loturi. Dintre acestea, tronsonul Sibiu-Boița ar putea fi gata până la finele acestui an.

Celelalte loturi au termene de finalizare până în 2025 și 2027.

Contractul semnat de Compania de administrare a Infrastructurii pentru tronsonul de 37 de kilometri dintre Cornetu și Tigveni are o valoare de 5,3 miliarde de lei fără TVA.

 

–––––––––––––––––––––––––––-

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a participat, luni la semnarea Contractului pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 3 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti – Cornetu – Tigveni. Segmentul are o lungime de 37,4 kilometri.

Valoarea contractului semnat cu Asocierea WEBUILD Spa – Tancrad SRL este de 28.470.000 de Euro fără TVA. Contactul prevede o perioadă de realizare a lucrării de 57 de luni. 12 luni sunt alocate pentru proiectare și aproape 4 ani pentru execuție.

Perioada de garanție a lucrărilor ofertată este de 120 de luni.

Principalele lucrări ale acestei secțiuni cuprind: 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente, în lungime de 1,7 km/galerie, 2 noduri rutiere, unul la Cornetu și un nod rutier Văleni Ecoduct în zona localității Călinești.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: ”Contractul are o valoare de 5,3 miliarde de lei fără TVA. Odată cu semnarea acestui contract, toate cele 5 secțiuni ale autostrăzii au desemnați câștigători.” Tronsonul ar urma să fie gata în 2027”, a anunțat Sorin Grindeanu.

Grindeanu: Sper ca traversarea Carpaților cu autostradă să nu fie un vis foarte, foarte îndepărtat.

Ministrul Transporturilor a precizat, în 29 iulie, la Călăraşi, că acesta este cel mai mare contract pe care CNAIR l-a avut în istorie, dar şi cel mai greu.

Contractul pentru construcția primilor 14 kilometri, între Sibiu și Boița, a fost semnat aprilie 2019, la Guvern.

Autostrada e verigă esențială în partea românească a Coridorului IV pan european, care traversează țara noastră de la Vest la Est.

Autostrada Sibiu-Pitești are o lungime totală de 123 de kilometri, iar costul construirii se ridică la peste 1,5 miliarde de euro. 85% din investiție este realizată cu fonduri europene.

Cele mai dificile segmente ale autostrăzii sunt II și III, cele care traversează munții, de la Boița la Tigveni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite