Cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani, Ofelia, a făcut ravagii în Irlanda

17 octombrie 2017, 17:33

Ofelia a trecut peste Irlanda; nu poate fi numită nici uragan, nici furtună tropicală – pentru că, așa cum le spune numele, asemenea fenomene se formează doar la tropice, nu în zona temperată a Europei. Dar ce s-a întâmplat a avut toate caracteristicile pe care le-am văzut recent în America Centrală: vânt de aproape 200 de km pe oră, ploi diluviene și o mare cu valuri de peste zece metri, de care până și cei mai îndârjiți pescari irlandezi s-au speriat.

Leo Varadkar, premierul Republicii Irlanda: „Toate resursele statului sunt disponibile. Armata a fost detaşată în Cork şi alte zone, ajutor financiar de urgenţă – dar totul va fi stabilit după evaluarea pagubelor şi degajarea drumurilor, despre asta este vorba zilele viitoare.”

(w500) Furtuna Of

Irlanda contează și pe ajutor din partea Marii Britanii și Irlandei de Nord în restabilirea rețelei electrice, grav afectate de furtuni – pentru că multe locuințe și întreprinderi vor rămâne fără curent și zile de-acum încolo.

Tot din cauza furtunii Ofelia, cerul s-a schimbat deasupra Marii Britanii – mulți oameni au văzut uimiți un soare roșcat într-o după-amiază sângerie. Sunt mai multe cauze: pe de-o parte, vântul a adus nisip din Sahara, praf și cenușă provenite din uriașele incendii din Spania şi Portugalia. Potrivit specialiştilor, microparticulele împrăştie mai uşor componenta albastă a luminii solare – şi atunci atât soarele, cât şi cerul prind ameninţătoarea tentă roşie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite