Industria de apărare are un rol vital. Expoziție de tehnică militară, aeronautică și securitate, la București

Cea mai mare expoziție de tehnică militară, aeronautică și securitate din estul Europei care se desfășoară, zilele acesta, la București, a fost precedată de o conferință internațională în premieră.

18 Mai 2022, 08:30 (actualizat 18 Mai 2022, 15:16) Știrile TVR |

Cele mai moderne tancuri, drone de atac și mașinării de luptă rupte parcă din filmele de război, iar unele folosite chiar pe frontul din Ucraina sunt expuse de azi până vineri la Romaero, la cel mai mare târg de tehnică militară.

Specialiști în domeniul securității, reprezentanți ai MApN, diplomați acreditați la București și reprezentanți ai companiilor din industria de apărare au vorbit despre tehnica și cercetare, investiții și transfer de tehnologie.

Industria de apărare nu trebuie să fie strategică doar pe hârtie. În vecinătatea unui război și în noul context de securitate din regiunea Marii Negre, armata și industria de apărare joacă un rol vital.

General Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării: Una dintre căile către securitate este fără îndoială dezvoltarea capacităţii moderne, în totalitate operaţionale asemeni celor ale aliaţilor noştri. Forţele armate române au nevoie de capacitatea de autosusţinere, astfel că este important să ne bazăm pe contribuţia industriei naţionale de apărare.

Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat: Mă bucur să vorbesc despre acest subiect în cadrul BSDA. Cred că ne găsim în cel mai potrivit moment pentru a promova o nouă lege a operațiunilor compensatorii, care să aducă țării noastre beneficii de securitate și economice substanțiale. Am pregătit o inițiativa legislativă în acest sens, care se află în consultare cu partenerii sociali la care am lucrat câteva luni de zile și care se dorește a fi actul de renaștere a industriei de apărare românești. Învestiții anuale de peste 1,5 milioane de euro, locuri de muncă în industria națională de apărare și nu numai.

2.5 la sută din PIB pentru armata va înseamnă nu doar trecerea la tehnica modernă de luptă. Va aduce şi o revigorare a industriei de apărare.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Vom prezenta în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării strategia industriei de apărare, împreună cu ministerul Apărării, şi privim înainte spre dezvoltarea puternică a acestui sector strategic.

Nicolae Nasta, directorul Romtehnica: Dorința și necesitatea României de a nu ne uita doar la importurile pe care le facem efectiv pentru MAPN ci și acolo unde reușim să aduce companii importante, ce pot sa producă în România. Să ne uităm și pe piața externă. În viitor trebuie să căutăm piețe externe acolo unde putem pe termen îndelungat să producem în România.

Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politică de apărare, MApN: Războiul actual demonstrează că dezvoltarea de noi capacităţi şi creşterea numărului forţelor armate sunt de o importanţă deosebită în zilele noastre mediul de apărare la nivel european va fi un rezultat al alegerilor de astăzi.

Industria de apartare nu trebuie să oprească motoarele, indiferent de vremurile pe care le traversăm. Iar Ministerul Apărării, principalul client al acestui segment industrial, trebuie să fie motivat să achiziţioneze echipamente militare produse în ţară.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 36°C 37°C
CLUJ 34°C 35°C
CONSTANTA 27°C 29°C
CRAIOVA 35°C 36°C
BRASOV 32°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI