Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani nu a putut fi văzută din România, dar nord-americanii au urmărit-o în toată splendoarea. Au fost cel mai bine poziționați pentru a admira fenomenul care a durat aproape trei ore și jumătate.
La apogeu, satelitul nostru natural a fost acoperit în proporție de 97 la sută de umbra Pământului.
Eclipsa a putut fi văzută și din Europa de Vest, America de Nord, estul Australiei, Japonia și Noua Zeelandă. Nu a fost vizibilă din România, unde următoarea eclipsă totală va fi în mai 2022.
Movie of the "NEAR TOTAL ECLIPSE." LONGEST PARTIAL LUNAR ECLIPSE in 580 years occurs on morning of November 19th. 1st parts of the eclipse begin at 1:02AM EST. Max eclipse occurs at 4:02 AM when 97% of MOON in darkest part of Earth's shadow. pic.twitter.com/2HwPpqPbbd
— Holcomb Observatory (@holcombobserv) November 13, 2021
Tradițional, în SUA, Luna plină din noiembrie este denumită ”Beaver Moon” (Luna castorului) pentru că era vremea când castorii se pregăteau de iernat. Pentru că eclipsa se petrece în timpul fazei de Lună plină a fost denumită ”Beaver Moon eclipse”.
Eclipsa de Lună este fenomenul care are loc atunci când Pământul se află între Soare şi Lună, ascunzând lumina stelei şi, prin urmare, aruncând un con de umbră asupra satelitului nostru.
Acum, cele trei corpuri cereşti nu formează o linie dreaptă exactă, ci sunt uşor aliniate.