Cea mai geroasă noapte. UPDATE Urmează un nou episod de viscol – Cod portocaliu în 7 judeţe din sud-estul ţării

10 ianuarie 2017, 08:27

Un nou comandament de iarnă a fost convocat la Ministerul de Interne. Elicopterele MAI – trei intervenţii medicale de urgenţă

ORA 15.00 Şapte județe – Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău și Vrancea – se vor afla sub Cod portocaliu începând cu ora 22.00. În aceste zone se va înregistra viscol puternic și polei, a anunțat directorul general al ANM, Elena Mateescu.

Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri, în judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi intervale cu rafale de 70-80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei.

În noaptea de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) şi în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea temporar viscolul va fi puternic. Viteza vântului va atinge 70-80 km/h, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 m.

ORA 09:30 Meteorologii au emis o nouă atenţionare de cod portocaliu de viscol puternic şi polei pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă de marţi, de la ora 22:00, până miercuri, la ora 08:00.

De la ora 23:00, intră sub cod portocaliu de viscol puternic şi judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

De la ora 21:00, până miercuri, la aceeaşi oră, va fi cod galben ninsori moderate cantitativ şi local viscolite în 10 judeţe din jumătatea de sud-est a ţării.

(w400) Cod portoc

Astfel, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi şi în Oltenia, spulberând trecător zăpada.

Marţi rămâne în vigoare atenţionarea de cod portocaliu de ger persistent în 36 de judeţe şi în Capitală. Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, spun meteorologii, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

În Crişana şi în Banat este cod galben de ger. În cursul nopţilor şi al dimineţilor, valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

Urmează al doilea episod de viscol

ORA 08:00 A fost cea mai geroasă noapte de până acum. Cel mai frig a fost, noaptea trecută, în Transilvania: -32 de grade Celsius la Întorsura Buzăului, cu 20 de grade mai puţin decât temperatura medie specifică acestei perioade. La Făgăraş: -30 de grade Celsius. Sub -20 de grade s-au înregistrat în marea parte din Transilvania, chiar şi în zona Capitalei – cea mai mică temperatură din această noapte a fost de -22 de grade Celsius, în zona pre-orăşenească, potrivit meteorologului Meda Andrei.

La noapte şi miercuri, ninsorile se vor înmulţi în jumătatea de sud-est a ţării. În Moldova, Muntenia, Dobrogea vor fi intervale când vântul va sufla destul de intens, prin urmare asociat cu ninsorea va deveni un nou episod de viscol – al doilea episod de viscol din acest sezon, a precizat meteorologul Meda Andrei pentru Telejurnal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ninsoare. Circulație rutieră în condiții de iarnă

Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din 12 judeţe

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării