Cea mai deprimantă zi a anului – 16 ianuarie, Blue Monday. Vedetele Ştirilor TVR ne spun cum să alungăm tristeţea

16 ianuarie 2017, 11:36

Câteva idei despre cum putem trece cât mai bine de această zi vin de la vedetele ştirilor TVR, chestionate de Albertina Ionescu. Dar, mai presus de orice, nu uitaţi că, dacă azi e cel mai rău, mâine nu poate fi decât mai bine…

Teoria celei mai deprimante zile din an a apărut în anul 2005. Numele de Blue Monday i-a fost dat de o companie turistică, în cursul unei campanii publicitare de promovare a ofertelor de vacanţă, iar data a fost calculată de psihologul britanic Cliff Arnall, care a creat chiar şi o formulă matematică pentru a calcula care sunt cele mai dificile zile ale anului.

Pentru Blue Monday sau Lunea cea Tristă s-au luat în calcul: vremea, datoriile, salariul, facturile la utilităţi, nivelul motivaţional şi faptul că ianuarie este considerat de foarte mulţi oameni ca o lună foarte deprimantă.

(w620) Blue Monda

Este adevărat că în ianuarie vremea este de multe ori groaznică, zilele sunt mai scurte, beneficiem de mai puţină lumină naturală. În plus, s-au încheiat sărbătorile, ne luptăm să scapăm de urmările exceselor din perioada de după Crăciun, ne întoarcem la muncă. Sunt aşadar destule motive să nu ne simţim prea bine, în această lună.

Dar, acţionează oare depresia în acest fel? Are sens formula de calcul? Şi, există oare de fapt cea mai deprimantă zi a anului? Unii oamenii de ştiinţă spun că nu.

De altfel, însuşi Arnall a recunoscut că ar trebui să-i fie ignorată teoria şi chiar şi agenţia de turism care i-a promovat ideea şi-a revizuit campania publicitară în #StopBlueMonday.

Pe de altă parte, cercetătorii britanici au analizat mai mult de 2 milioane de tweet-uri postate în ianuarie de compatrioţii lor, în ultimii ani, în căutarea unui limbaj negativ sau a cuvintelor care să descrie scăderea bunei dispoziţii. Au descoperit ca în această lună sunt de cinci ori mai multe postări care au legătură cu vinovăţia, pentru că oamenii nu-şi ţin promisiunile făcute de Anul Nou pentru a-şi schimba stilul de viaţă. Analiza a mai arătat şi că în această lună, lumea s-a plâns de şase ori mai mult decât în mod normal despre vremea rea, barbaţii mai mult decât femeile.

În plus, şi avocaţii au spus că ei consideră Lunea cea Tristă ca fiind Lunea Divorţurilor, pentru că în această zi din an încep cele mai multe astfel de proceduri legale.

Oricum ar sta lucrurile în această zi, cum putem scăpa de Lunea cea Tristă?

Optimiştii se ţin tari şi combat teoriile despre depresivele zile de luni spunând că trebuie să facem mai mult sport, să ne facem planuri de viitor, să ne ţinem promisiunile, să începem o activitate nouă, pe care ne-o dorim de mult, şi să ne bucurăm de timpul petrecut cu prietenii şi familia.

Aşadar, un Blue Monday fericit!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite