Duminică, cea mai călduroasă zi din această vară. Recordul de temperatură a fost la Giurgiu, 44 de grade Celsius. Mii de oameni au chemat ambulanța

24 iulie 2022, 17:45

În tot sudul țării a fost caniculă ca în Sahara. Cel mai greu a fost pentru locuitorii din Giurgiu, acolo unde, la orele prânzului, temperatura resimțită a fost de 44 de grade. A fost, însă, extrem de cald în toate județele aflate sub codul portocaliu emis de meteorologi, inclusiv în Bucureşti. La ora 15.00 se resimțeau 43 de grade la Craiova, Caracal și Turnu Măgurele. La fel în Alexandria și Slobozia. Iar în Capitală, 41, iar o oră mai târziu, 42 de grade. Totuși, multe persoane erau pe străzi la orele prânzului.

În București, ca și în alte orașe afectate de caniculă, au fost amenajate puncte de prim ajutor, însă au fost închise la sfârșit de săptămână.

Teoretic, la Protecția Copilului Sector 2 de pe strada Olari din București, este un punct de prim ajutor. În realitate este închis, se vede lacătul pe poartă.

Aproape 6.000 de persoane din București și Ilfov au chemat ambulanța în ultimele 72 de ore, din cauza caniculei. Iar 16 oameni și-au pierdut cunoștința din cauza căldurii excesive.

ALICE GRASU, manager, Serviciul de Ambulanță București: Cel mai important pe caniculă este ce mâncăm și mai ales ce bem. Regim bogat în fructe și legume proaspete, mai sărac în lipide și grăsimi. Trebuie să bem cel puțin 2 litri de lichide.

În Dolj și Mehedinți, autoritățile au restricționat accesul camioanelor pe drumurile naționale. În timpul zilei, între 10 dimineața și ora 20.000, autovehiculele mai grele de 7,5 tone au fost oprite de polițiști. Excepție au făcut doar cele poștale sau care transportau mărfuri perisabile sau periculoase.

Comisar șef Claudiu Bebec, șeful Biroului Rutier Turnu Severin: Avem peste 350 de tiruri oprite. Vom continua până la ora 20.00 să le oprim, apoi le dăm drumul să circule fracționat, câte patru, câte patru.

De la ora 14.00, valul de căldură s-a suprapus cu un cod portocaliu de instabilitate, cu vijelii puternice, descărcări electrice și grindină.

Iar pentru o oră, în această după-amiază, Craiova și alte localități din Dolj au fost sub avertizare imediată de cod roșu de fenomene extreme.

MEDA ANDREI, meteorologul de serviciu: Principalul fenomen e vântul. Acest vânt va fi intens, va lua aspect de vijelie și va ajunge la 80-90 de km/h.

Vijelia a făcut ravagii la Ocna Mureș, în județul Alba. Rafalele de vânt au smuls acoperișul unui bloc, care a căzut pe mai multe mașini.

Luni, temperaturile vor mai scădea, însă de marți revine căldura excesivă în sudul și vestul țării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite