Cea mai accesibilă formă de media, radioul – celebrat în 13 februarie

13 februarie 2022, 08:42

Radioul este o formă de media puternică cu ajutorul căreia este celebrată umanitatea în toată diversitatea ei și constituie o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne cea mai cunoscută formă de media. Posturile de radio ar trebui să deservească diverse comunități, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea audiențelor.

Radio continuă să fie una dintre cele mai de încredere și cele mai utilizate forme de mass-media din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaționale. Tema ediției din 2022 a zilei este astfel dedicată radioului și încrederii.

(w500) Cabina de

Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului 2022, UNESCO face apel la posturile de radio pentru a sărbători cea de-a 11-a aniversare a acestui eveniment și cei peste 100 ani de radio, prin intermediul a trei subteme.

Încredere în jurnalist. Conținut independent și de înaltă calitate

Respectarea standardelor de bază ale jurnalismului etic a devenit o provocare în era digitală actuală. Cu toate acestea, pentru a păstra sau a spori încrederea ascultătorilor, jurnalistul trebuie să se bazeze în continuare pe informații verificabile care sunt împărtășite în interesul public, să îi tragă la răspundere pe cei puternici și să ajute societatea să construiască un viitor mai bun pentru toți.

Încredere și accesibilitate. Grija faţă de public

A ajunge la un grup de audiență selectat implică deservirea nevoilor informaționale ale tuturor ascultătorilor. Radioul să fie un catalizator pentru integrare și participare socială – inclusiv în cazul persoanelor cu dizabilități.

Încrederea și rezistenţa posturilor de radio. Asigurarea competitivităţii

Cum poate supraviețui radioul când criza financiară lovește piața media? Cum să transformăm angajamentul publicului loial în sustenabilitate financiară? Această subtemă leagă supraviețuirea economică a posturilor de radio de capacitatea lor de a atrage și reține o bază suficient de mare de ascultători loiali.

„Într-o lume nouă, un radio nou” este, prin urmare, o odă adusă rezistenței radioului. Este un tribut adus capacității sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor sociale și al nevoilor ascultătorilor. Accesibil oriunde și oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile se pot exprima, sunt reprezentate și pot fi auzite. În prezent, radioul este cel mai consumat mediu din lume.

Inventatorul italian Guglielmo Marconi, considerat părintele radioului, a reuşit, în 1901, să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.

(w500) Ziua Mondi

În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928

Atunci a luat naştere Societatea Română de Radiodifuziune, prin contribuţia esenţială a lui Dragomir Hurmuzescu, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti.

Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.

Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani!

(w500) Ziua Mondi

Cu această ocazie, UNESCO susţine şi menţine ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani şi subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.

Radioul este un instrument media de coeziune, educaţie şi cultură şi o platformă pentru schimbare, în care tinerii se se pot afirma.

Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisiune a postului de radio al Naţiunilor Unite din 13 februarie 1946.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă