Cea mai accesibilă formă de media, radioul – celebrat în 13 februarie

Ziua Mondială a Radioului
Ziua Mondială a Radioului
13 februarie 2021, 09:21

„Într-o lume nouă, un radio nou” este, prin urmare, o odă adusă rezistenței radioului. Este un tribut adus capacității sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor sociale și al nevoilor ascultătorilor. Accesibil oriunde și oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile se pot exprima, sunt reprezentate și pot fi auzite. În prezent, radioul este cel mai consumat mediu din lume.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului 2021, UNESCO face apel la posturile de radio pentru a sărbători cea de-a 10-a aniversare a acestui eveniment și cei peste 110 ani de radio, prin intermediul a trei subteme.

Evoluție: Lumea se schimbă, radioul evoluează – radioul este rezistent și durabil;

Inovație: Lumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează – radioul se adaptează noilor tehnologii și accesibil oriunde și tuturor;

Conexiune: Lumea se schimbă, radioul se conectează – serviciile radio furnizează informații societății în timpul dezastrelor naturale, crizelor socio-economice, epidemiilor etc.

În Ziua Mondială a Radio, să ne mobilizăm pentru a face radioul o mass-media din ce în ce mai independentă și mai pluralistă. Să ne unim forțele pentru a sărbători potențialul radioului sportiv în promovarea dezvoltării și a păcii.

Inventatorul italian Guglielmo Marconi, considerat părintele radioului, a reuşit, în 1901, să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.

În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928

Atunci a luat naştere Societatea Română de Radiodifuziune, prin contribuţia esenţială a lui Dragomir Hurmuzescu, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti.

Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.

 

Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani!

Cu această ocazie, UNESCO susţine şi menţine ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani şi subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.

Radioul este un instrument media de coeziune, educaţie şi cultură şi o platformă pentru schimbare, în care tinerii se se pot afirma.

Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisiune a postului de radio al Naţiunilor Unite din 13 februarie 1946.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă