Ceața războiului. Analistul militar Rob Lee, despre bătălia pentru Herson: „Este un loc bun pentru a declanșa o ofensivă”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
2 septembrie 2022, 13:36

Redăm câteva dintre detaliile abordate în interviu.

Meduza: Este armata ucraineană pregătită acum pentru o ofensivă la scară largă?

Rob Lee: Este puțin dificil să obții multe informații despre armata ucraineană. Cred că deoarece există puține puncte de trecere peste râu [Nipru], ei sunt într-o poziție bună pentru a face o ofensivă în Herson, fiindcă îi este mai greu armatei rusă să se aprovizioneze. Au instalat niște feriboturi și poduri din pontoane, dar acestea pot fi țintite. Și nu se pot deplasa atâtea provizii și artilerie și altele de genul ăsta.

Deci, Herson este, din acest motiv, un loc bun pentru a declanșa o ofensivă, dar au [forțele ucrainene] suficiente numere pentru o ofensivă foarte rapidă? Este chiar greu de spus. Nu e clar dacă au genul de echipamente precum tancuri, vehicule blindate. Nu e clar câte unități profesionale au. Multe dintre unitățile pe care le are Ucraina sunt formate acum din rezerviști sau voluntari. Nu sunt la fel de bine pregătiți, iar pentru operațiuni ofensive îți dorești unități cu adevărat bine pregătite care pot face lucruri dificile.

De asemenea, nu este clar dacă au suficiente forțe pentru a conduce o ofensivă în Herson prin care să copleșească forțele ruse. Cred că vor avea ceva succes. Vor putea să ia înapoi tot Hersonul? Nu știu. Dar cred că vor putea măcar să ia înapoi unele orașe și să aibă un oarecare succes.

Meduza: De ce să începi cu Herson în loc de regiunea Donbas sau Zaporojie, unde, dacă ar avea succes, ar putea ajunge la granițele Crimeei?

Rob Lee: În primul rând, nu este încă pe deplin clar ce vedem în Herson – poate că nu-i doar Kherson, poate că se întâmplă lucruri și-n altă parte. Cred că probabil va fi mai ușor să ia înapoi Hersonul decât alte zone. Herson este cel mai ușor loc pentru a cuceri teren.

Meduza: De ce Kremlinul încă nu a declarat mobilizarea într-o formă sau alta?

Rob Lee: În opinia mea,  Kremlinul crede că atâta timp cât va putea lupta în acest război doar cu voluntari, ricoșeul politic intern va fi redus. Și cred că are dreptate: au existat, evident, proteste la începutul [războiului], dar nu există reacții interne semnificative în acest moment, pentru că dacă oamenii nu vor să lupte, nu trebuie să lupte. Deci mobilizarea voluntarilor are sens.

În același timp, nu au forță de muncă [suficientă]. Războiul a început cu acest obiectiv prea ambițios: să facem o schimbare de regim, să ocupăm o mare parte din Ucraina. Nu au avut niciodată forțele necesare pentru acea misiune. A fost întotdeauna un obiectiv prea ambițios pentru a fi atins. Și se află într-o situație în care chiar și pentru a apăra ceea ce dețin acum, părțile Ucrainei pe care le-au luat, necesită o forță mare. Aceasta va fi o problemă pentru ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite