Ce vor să contruiască rușii pe locul uzinei Azovstal. „Nu este nevoie să o restabilim”

Combinatul Azovstal
Combinatul Azovstal
23 iunie 2022, 15:38

Vicepremierul Marat Khusnullin a declarat că reconstrucția site-ului este deja în curs. Locul a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, după ce apărătorii săi, depășiți numeric, au rezistat luni de zile împotriva unui asalt brutal al Rusiei.

„Nu este nevoie să restabilim Azovstal”, a spus Khusnullin pentru postul de stat Rossiya 24. „Această zonă poate continua să funcționeze ca parc industrial sau zonă de recreere”.

Proprietarul Azovstal, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a declarat luna trecută că intenționează să dea în judecată Rusia pentru pierderi de 20 de miliarde de dolari ca urmare a distrugerii rafinăriei.

Compania lui Ahmetov Metinvest – cel mai mare angajator din Ucraina dinainte de război – a declarat în aprilie că „nu va funcționa niciodată sub ocupație rusă”.

Potrivit companiei, 153 de angajați ai Metinvest au fost uciși în timpul asaltului Rusiei asupra Mariupolului.

Khusnullin a mai spus că Rusia intenționează să extindă capacitatea portului Mariupol și să dezvolte turismul local. „Costurile acestei lucrări sunt greu de estimat, dar sunt destul de mari”, a spus el pentru Rossiya 24.

Denis Pușilin, care conduce așa-zisa Republica Populară Doneţk din estul Ucrainei, a declarat săptămâna trecută că uzina Azovstal va fi transformată într-un parc tehnologic, parc public sau zonă rezidenţială.

Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului Mariupol luna trecută, când aproximativ 2.500 de soldați ucraineni, care opuneau rezistență în uzina Azovstal, s-au predat.

Unii dintre prizonierii Azovstal au fost transferați în Rusia, iar comandanții ucraineni capturați ar fi ținuți în renumita închisoar Leefortovo din Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite