Ce viaţă duc odraslele liderilor de la Kremlin. Părinţii condamnă Occidentul, iar copiii le cheltuie averile în marile capitale din Vest

Avioane private, apartamente sau vile somptuoase în cele mai bogate cartiere din marile capitale ale lumii, obiecte luxoase, studii la universităţi de top din Occident. Aşa trăiesc copiii liderilor de la Kremlin. În timp ce părinţii lor, Vladimir Putin, Dmitri Peskov sau Serghei Lavrov, condamnă Occidentul, odraselele lor se bucură de toate avantajele acestuia. Copiii liderilor ruşi cheltuie averile suspecte ale părinţilor în Vestul atât de mult blamat, fiind un exempu de ipocrizie, arată o analiză a CNN.

13 Aprilie 2022, 09:19 (actualizat 13 Aprilie 2022, 13:51) | Marinela Panaite |
Polina Kovaleva, fiica lui Lavrov
Polina Kovaleva, fiica lui Lavrov
Fiica lui Dmitri Peskov

Într-un discurs de luna trecută, Vladimir Putin îi critica pe ruşii care se pot alinia "mental" cu Occidentul. Liderul de la Kremlin îi acuza pe cetăţenii ruţi care trăiesc în Vest că au impresia că fac parte dintr-o „rasă superioară” și că lucrează cu „Occidentul colectiv” pentru un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”.

„Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu ca pe un ţânţar care le-a intrat accidental în gură”, a spus Putin. În acest timp, oamenii apropiaţi liderului rus şi-au pus familiile la adăpost.

Fiica lui Peskov, casă lângă Arcul de Triumf de la Paris

Una dintre primele familii bănuite de corupție și ipocrizie este cea a lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet al lui Putin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Acest rol îl face pe Peskov să fie o portavoce a lui Putin, cu ieşire publice zilnice în care aruncă acuzaţii asupra Occidentului. SUA l-au sancționat recent pe Dmitri Peskov, dar şi pe soția sa și pe cei doi copii adulți, acuzându-i că au „un stil de viață luxos care nu este în acord cu salariul pe care îl are Peskov ca angajat în serviciul public din Rusia".

Cel puțin doi dintre copiii lui Peskov au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova.

În timp ce Trezoreria SUA nu a precizat de unde ar putea avea averea discutabilă, Peskov, care e în funcţie de aproape un deceniu și ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020, a fost văzut purtând un ceas de designer de 600.000 de dolari și a plecat într-o lună de miere care a costat aproximativ 430.000 de dolari. Peskov a folosit în vacanţa de o săptămână un iaht cu care s-a plimbat în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondată de liderul opoziției ruse întemnițat Alexei Navalny.

Urmăreşte cele mai recente informaţii despre rezboiul din Ucraina, în LIVE TEXT, AICI

Pe baza înregistrărilor proprietății, a postărilor pe rețelele sociale și a bazelor de date privind incidentele rutiere, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în întreaga lume - inclusiv Rusia și Franța. Afişarea acestor bogăţii e în contrast puternic cu cei aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Fiica lui Peskov, în vârstă de 24 de ani, Elizaveta Peskova, a crescut la Paris, unde deține un apartament de milioane de dolari şi locuieşte cu mama ei într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale orașului. Peskova poate fi văzută în Paris, în Grădinile Tuileries, într-o postare pe Instagram din 2019 şi în care descrie dragostea ei pentru cinematograful francez.

În copilărie, Peskova a participat la Ecole des Roches din afara Parisului, unde taxa anuală este de aproximativ o pătrime din salariul tatălui ei, iar activitățile extracurriculare includ cursuri de aviație. Peskova și-a continuat educația pariziană cu un stagiu la Louis Vuitton și are o diplomă de marketing la o școală de afaceri franceză. Ea a făcut chiar un post de intern la Parlamentul European.

Potrivit Fundației Anticorupție, Peskova și mama ei au cumpărat în 2016 un apartament de aproape 2 milioane de dolari, de 180 de metri pătrați, într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Parisului, pe Avenue Victor Hugo, aflat între Turnul Eiffel și Arcul de Triumf și luxuriantul Bois de Boulogne. Extravaganța lui Peskova în Franța este asemănătoare cu cea a fratelui ei vitreg din Rusia. O investigație din 2017 a grupului anticorupție al lui Navalny a descoperit că Nikolay Choles - fiul cel mare al lui Peskov, care a crescut în Anglia - a călătorit în lume cu avioane private, a deținut bunuri imobiliare de prim rang în Moscova. În timp ce îşi conducea maşinile de lux prin oraș a strâns nu mai puţin de 116 amenzi rutiere. În tot acest timp, copiii lui Peskov erau şomeri.

Fiicele lui Lavrov, studii la Londra şi New York

Fiica lui Peskov nu e singurul exemplu de copil al unui lider de la Kremlin care se bucură de avantajele Vestului.

Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a cerut o nouă ordine mondială „post-occidentală” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York. Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov beneficiază aparent de pe urma poziției sale influente: fotografii pe iahturi, vacanţe la schi în Austria sau în vila de pe plajă a unui oligarh bogat, potrivit Fundației Anticorupție.

Polina Kovaleva - pe care guvernul Regatului Unit o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă nu este căsătorit oficial cu mama ei - deține un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Londrei, potrivit sancțiunilor recente impuse asupra ei. Fundația Anticorupție a dezvăluit că Kovaleva a cumpărat apartamentul din Kensington când avea 21 de ani. Apartamentul se află la câțiva pași de Imperial College, la care a şi învăţat. Fiica mult mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de licență la London School of Economics. Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Regatul Unit.

„Acest lucru trimite un semnal puternic că cei care beneficiază de asocierea cu cei responsabili de agresiunea rusă se află în domeniul de aplicare al sancțiunilor noastre”, a scris secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, într-un comunicat de presă care anunțau sancțiunile împotriva lui Kovaleva.

Cleptocraţia, politica naţională a Rusiei

Bogățiile incredibile şi aparent inexplicabilă a unor astfel de familii din lumea lui Putin, spun experții, se rezumă la un singur concept: cleptocrația, scrie CNN.

„O cleptocrație este doar un guvern care este condus de hoți”, a spus profesorul de la Universitatea Georgetown Jodi Vittori, expert în corupție și politică globală. Cleptocraţia, mai spune el, este acel loc „unde politicile și deciziile sunt luate în numele acelor hoți”.

O rețea complicată de companii-fantomă le ascunde adesea averile. Conturile lor nu pot fi legate unul în celălalt, ceea ce face dificilă urmărirea provenienţei fondurilor. Bogăția acumulată de cleptocrații ruși este cheltuită în economiile occidentale.

"Este evident o ipocrizie extremă. În acelaşi timp, s-ar putea să nu existe nicio contradicție. Liderii de la Kremlin cred că există această competiție între SUA și Rusia, dar de ce ar trebui asta să afecteze planurile educaționale ale fiicei lor? Sau locul unde își au vile", a spus a spus Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California, Los Angeles.

"Ei vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele uimitoare ale culturii sunt în Occident. Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așa că, dacă sunt capabili să introducă o mulțime din banii lor în Occident, se pot simți mai în siguranță", a mai spus Treisman.

Ipocrizia oficialilor ruși și a familiilor lor care se bucură de generozitatea Occidentului este un secret în Rusia de ani de zile. În 2016, Duma de Stat a prezentat un proiect de lege care interzice educația copiilor minori ai majorității funcționarilor Rusiei în universitățile străine, susținând că educația națională ar fi cheia pentru a deveni adevărați patrioți. Proiectul de lege nu a trecut.

Fiica lui Putin, apartament de milioane de dolari în Olanda

Putin însuși nu face excepție de la ipocrizia unei retorici dure anti-occidentale în timp ce membrii familiei sale sau a celor apropiați profită de ceea ce Occidentul are de oferit.

Una dintre presupusele sale partenere, care i-ar fi născut o fiică, a devenit proprietara unui apartament de 4,1 milioane de dolari în Monaco la doar câteva săptămâni după nașterea copilului, potrivit unei investigații a instituției de presă independentă rusă Proekt, bazată pe așa-numitele Pandora Papers.

Fiica lui cea mare, Maria, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez. Se spune că cuplul ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda. O vilă cu opt dormitoare din Biarritz, Franța, ar aparţine fiicei sale celei mici, Katerina. Conacul de milioane de dolari a fost cumpărat de fostul ei soț, Kirill Shamalov, de la un prieten vechi al lui Putin, miliardarul Gennady Timchenko.

Ambele fiice ale lui Putin au fost sancționate de Regatul Unit și de Statele Unite săptămâna trecută. Peskov a numit noile măsuri o „tendință frenetică” a Washingtonului de a impune sancțiuni Moscovei. „Rusia va răspunde fără greșeală și va face acest lucru după cum crede de cuviință”, a adăugat el.

Se zvonește că Putin are mai mulți copii din afara căsătoriei şi toți ar trăi în țări occidentale. Aceste informaţii au fost întotdeauna negate de Kremlin.

În ciuda legăturilor propriei familii cu Occident, Putin a criticat recent alți ruși cu „vile în Miami sau Riviera Franceză, care nu se pot descurca fără foie gras, stridii sau libertatea de gen”.

Problema cu astfel de oameni, a spus Putin pe 16 martie, este că ei sunt „acolo, în mintea lor, și nu aici, cu oamenii noștri și cu Rusia”.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI