Ce urmează după reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica în Costa Rica. Procedura de extrădare este greoaie și va dura

4 octombrie 2018, 11:56

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute în Costa Rica şi duse la Tribunalul Penal din San José – Costa Rica. Cele două urmează să fie audiate de către instanţă, judecătorii fiind cei care vor decide şi măsurile ce se impun după. Cele două se află în acest moment în închisoarea de femei din oraş, a declarat la TVR Cornel Tăbăcaru, un român stabilit în Costa Rica.

Elena Udrea şi Alina Bica vor compărea în cursul zilei în faţa Tribunalului penal din San Jose, care urmează să decidă dacă le menţine în arest sau le acordă o măsură preventivă mai blândă, precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar,  până când se va judeca procesul privind extrădarea în România.

Cristian Ene, fost avocat al Elenei Udrea, a declarat la TVR că  „judecătorul va decide dacă pe perioada judecării cererii de extrădare se va adopta sau nu o măsură preventivă. Judecătorul va putea lua una dintre următoarele măsuri: arest, arest la domiciliu, control judiciar, sau ținând cont de situația de azilant politic, judecătorul poate să nu dispună o măsură preventivă.”

În ce priveşte extrădarea, potrivit avocatului din România al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, Tribunalul penal din San Jose ar putea respinge cererea autorităţilor române pe motiv că nu pot separa mama de copil. Elena Udrea a născut o fetiţă în urmă cu o lună. Avocatul  a explicat la TVR că legislaţia din Costa Rica nu permite separarea copilului de mamă, mai ales în condiţiile în care fetiţa este născută pe pământ costarican şi va avea cetăţenia acestui stat.

„Pot să confirm faptul că a fost reținută Elena Udrea în Costa Rica, și că, fiind noapte, nu au putut fi desfășurate alte acțiuni până la această oră. Probabil că, în câteva ore, o să aflăm și ce urmează să se întâmple. Elena Udrea se află acum în custodia autorităților din Costa Rica. Șansele de extrădare sunt minime. Sunt o serie întreagă de argumente ce vor fi analizate de instanțele din Costa Rica cu privire la această cerere. Se vor analiza, probabil, aspecte ce țin de persoana Elenei Udrea, faptul că are un copil cetățean costarican, iar legea de protecție a copilului din statul Costa Rica interzice despărțirea copilului de mamă. Se va analiza faptul că ea beneficiază de un statut de refugiat, acordat temporar în acest moment de către statul costarican. Se vor analiza, probabil, și faptele pentru care a fost condamnată și dacă au corespondență în legislația din Costa Rica și dacă i-au fost respectate drepturile procesuale, dreptul la un proces echitabil în România, lucru destul de discutabil”, a declarat Veronel Rădulescu la TVR.

În cazul Alinei Bica,  infracţiunea pentru care ea a fost condamnată în România, favorizarea infractorului, nu ar avea corespondent în legislaţia costaricană, iar judecătorii din San Jose ar trebui să găsească o soluţie juridică.

Udrea și Bica au făcut, la începutul anului, cereri de azil politic în Costa Rica, motivând că au fost condamnate politic în România.

Miza extrădării este una mare,  spune Cătălin Tolontan, unul dintre jurnaliștii care au investigat dosarul Gala Bute, care a dus la condamnarea Elenei Udrea. Românii au sentimentul că nu s-a făcut dreptate, dacă Elena Udrea și Alina Bica nu vor fi aduse în România, susține Tolontan.

Legea va fi servită în momentul în care și Alina Bica, și Elena Udrea, și Popoviciu, și Adamescu (Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, n. red), și Mazăre vor fi aduși în țară pentru a-și îndeplini pedeapsa. Atunci legea va fi servită pentru fiecare dintre ei„, a declarat Cătălin Tolontan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă