Ce trebuie să știm despre problemele ortopedice în timpul izolării la domiciliu

7 aprilie 2020, 09:50

Dintre toate afectiunile ortopedice, care sunt acelea ce pun problemele cele mai mari în cazul unei izolări la domiciliu?

Dr Bogdan Andrei : Putem discuta despre afecțiuni acute, în sensul că pacienții pot suferi traumatisme, pot cădea, se pot lovi, și astfel putem discuta despre contuzii, entorse, rupturi musculare, și de ce nu, și despre fracturi. Dar putem discuta și despre afectiunile cronice, despre artroza la persoanele de vârsta a doua și a treia, pacienti care sunt și în grupa de vârstă cea mai riscantă, din punct de vedere al infecției cu CoVid19. În ambele situații, afecțiunile sunt greu de tratat din cauza restricțiilor impuse și riscurilor existente în prezent, de aceea ne putem gândi că multi pacienți se vor trata acasă.

Multe dintre afecțiuni dau în conditțiile schimbărilor de vreme, a lipsei de miscare, a unor imobilizări necesare si a altor cauze organice, dureri destul de mari.Cum pot face față pacienții acestei situații, în condițiile în care nu au cum beneficia de un consult medical față în față?

Dr Bogdan Andrei : Dacă discutăm despre afecțiuni acute, repausul inițial, o cremă sau un gel antiinflamator, gheață și un antiinflamator sub formă de tablete, pot ajuta foarte mult.

Afecțiunile cronice pot fi combătute în primul rând prin mișcare, de aceea sfătuiesc toți pacienții să facă de 2 ori pe zi, un set mimim de exerciții pentru toate articulațiile și pentru coloana vertebrala. Sunt clinici, așa cum este și Centrokinetic, care oferă programe de kinetoterapie pe canalele de comunicare din social media. De asemenea, există un grad de solidaritate mărit în condițiile acestei pandemii și majoritatea medicilor interacționează cu pacienții pe email sau prin intermediul altor mijloace de comunicare.

Ce pot face aceia care se confruntă cu inflamații?

Dr Bogdan Andrei : Inflamațiile se caracterizează prin durere intensă, articulația este mai caldă, sensibilă la palpare, durerea este pulsatilă. Aceste simptome pot fi combătute prin repaus, cu antiinflamatoare locale sub formă de creme sau geluri, și orale, sub formă de tablete. În 2 – 3 zile aceste simptome ar trebui sa se remită. Pacienții pot folosi și gheață, de 2 – 3 ori pe zi.

Mișcările simple, fără încărcarea corpului, in pat, sunt recomandate.

Recomandați un set de exerciții de mică dificultate, dar care să mențină pacienții într-o formă fizică acceptabilă?

Dr Bogdan Andrei : Da, aș putea spune că este foarte important să facă acest lucru, știindu-se că lipsa de activitate duce la anchiloză sau redoare articulară. De asemenea, recomand ca ele să fie făcute fără încărcarea greutății corpului sau cu încărcare cât mai mică, în pat sau la marginea patului. Cei care au bicicletă staționară este bine să o folosească cât mai mult, să își aerisească camera cât mai bine și să asocieze mișcări pentru toate articulațiile, dar în special pentru coloana vertebrală, genunchi și umeri.

În ce situații trebuie totuși să ne deplasăm la un cabinet medical de specialitate, pentru a preîntâmpina evoluția înspre o situație mai gravă?

Dr Bogdan Andrei : Sfătuiesc toți pacienții care suferă un traumatism sever și își pierd mobilitatea unui membru să meargă la spital. În afecțiunile cronice, pe pacienții vârstnici îi sfătuiesc să ia legatura cu medicul de familie, iar familia poate discuta prin metodele noi, de telemedicină dezvoltate, cu medicul ortoped pentru sfaturi suplimentare. Sfaturile pot fi extrem de utile, dar cel mai important parametru este un program regulat de exerciții pe care pacienții să îl efectueze.

Autor: Beatrice Cioba – producător emisiunea „Vreau sa fiu saănătos”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite