Ce trebuie să știm despre interacțiunea alimentelor cu principalele grupe de medicamente

Interacțiunea alimentelor cu principalele grupe de medicamente
Interacțiunea alimentelor cu principalele grupe de medicamente
21 aprilie 2020, 10:44

Medicamentele se iau exact când şi cum sunt prescrise de către medicul dumneavoastră. Atunci când medicul vă recomandă să nu consumați un aliment, ori alcool,  trebuie să respectați cu stricteţe ceea ce vă spune.

Doctorul Amalia Călinoiu, medic primar gastroenterolog -Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ne aminteste cateva incompatibilitati :

Alcoolul

Nu trebuie consumat când luaţi peniciline, clorzoxazone, antibiotice, antibacteriene, nitromicine,  pentru că uneori determină creșterea tensiunii arteriale şi reduce efectul  medicamentelor. La un interval scurt, pot apărea şi arsuri la stomac.

Efectele adverse apar ca urmare a creșterii toxicității acestor medicamente, pentru că alcoolul acționează asupra enzimelor din ficat. Alcoolul nu se consumă nici în cazul in care se iau tranchilizante, antidepresive, antialergice, analgezice, deoarece le modifică efectul calmant.

Medicamentele pentru tratarea ulcerului nu se combină cu consumul de alcool, pentru că produc vertij şi alte stări neplăcute.

Sarea

Sarea de bucătărie nu trebuie consumată în tratamentele cu cortizoizi, pentru că există riscul de retenţie hidrosalină şi chiar apariţia edemelor,a vânătăilor. Există şi posiblitatea să faceţi hipertensiune arterială, cu afectarea inimii. Sarea scade eficienţa antihipertensivelor.

Zaharurile

Zahărul, mierea, glucoza nu trebuie asociate cu medicamentele pe bază de cortizon, deoarece cresc riscul de apariţie a diabetului.

Grapefruit

Nu se iau cu suc sau fruct de grapefruit, antibiotice, macrolidele,  anxiolitice, antidepresivele, antiviralele, medicamentele împotriva hepatitei, a virusului C, cele anti HIV, antihistaminice,  antialergice,  betablocante, antiaritmice cardiace, unele medicamente pentru cancer, tuse, răceală, hormoni, anticonceptionale, antihipertrofice prostatice, cele pentru disfuncţiile erectile, pentru tratarea hipercolesterolemie şi pentru astm sau enfizem.

Atunci când medicul vă recomandă să nu consumați un aliment pe perioada unui  tratament, este bine să o faceţi.

Friptura la grătar

Friptura pe cărbuni nu trebuie consumată cu medicamentele antiasmatice, pentru că poate declanșa o criză de tuse sau chiar de astm. Elemente ale medicamentului se elimină din corp în urma consumului acestui tip de friptură.

Cafeaua și ceaiul

Pot crește efectul diureticelor, antidepresivelor, anticoagulantelor  şi pot apărea crize hipertensive. Dacă pacienții au comorbidități: insuficiență cardiacă sau diuretică şi iau și ceai laxativ combinat cu pastile laxative pot apărea stări de rău.

Cafeaua scade eficacitatea medicamentelor folosite în afecțiuni gastrice sau duodenale. Cafeina poate bloca excreţia de acid uric, fapt care dă peste cap efectele medicaţiei pentru tratarea gutei.

La fel se întâmplă şi în cazul anticoagulantelor, al produselor pentru angină sau infarct. Cafeina poate chiar amplifica efectele adverse ale bronhodilatatorilor şi să dea insomnii şi o stare de iritabilitate crescută. Dacă sunteţi sub tratament pentru asemenea afecţiuni nu consumaţi cafea, ceai negru, băuturi energizante,  brânzeturile fermentate, banane, pește afumat, ciocolată sau chiar iaurtul  pentru că  scad din efectul acestor medicamente şi pot determina oscilaţii de tensiune.

Alimentele fermentate

Pot duce la creșterea tensiunii arteriale. În cazul persoanelor care utilizează medicamente  antihipertensive, antidepresive și consumă produse cu conținut în tiramină pot apărea pusee hipertensive grave.

Lactate

Cand folosiţi antibiotice, laxative sau produse farmaceutice pentru osteoporoză, trebuie mare atenţie la cantitatea de lapte pe care o beţi. Când sunt luate împreună, calciul din lapte se contopeste cu aceste medicamente şi reduce eficacitatea medicamentelor pentru osteopoză, pentru infecţii ori sporeşte efectul laxativ la unele persoane.

Vitamina K

Alimentele care conțin vitamina K pot pozitiva testul anticoagulant, deci mare atenție dacă aveți probleme cu coagularea atunci când consumaţi salată verde, spanac, conopidă, broccoli, ficat, ceai negru, căci ele contracarează acțiunea vitaminei K.

Fierul

Dacă aveţi tratamente pentru lipsă de fier şi calciu e bine să stiţi că zmeura, căpşunile, spanacul scad capacitatea de absorbție a fierului și a calciului.

Antibioticele

Nu se administrează cu alcool, iaurt sau lapte, suc de grapefruit. Este importantă perioada în care se iau aceste medicamentele. Ele se iau la ore fixe, cum v-a prescris specialistul.

Înainte de masă

Se iau cu 30 minute înainte de masă medicamentele contra vărsăturilor, pentru a își face efectul. Tratamentele pentru tiroidă, fie hipo sau hiper, ori pentru osteoporoză se iau dimineaţa înainte de masă. Suplimentele nutritive, vitaminele, mineralele se administrează de obicei înainte de masă pentru a fi absorbite mai bine de organism.

În timpul mesei

Se iau în timpul mesei medicamentele antireumatice, analgezicele, antiinflamatoare, antibioticele, antiviralele, antifungicele, antidiabeticele orale, medicamentele anticolesterol, antiinflamatoarele nesteroidiene și chiar imunosupresoarele, pentru că sunt destul de nocive pentru stomac.

Între mese

Paracetamolul  sau paraacetilaminofenol, acetaminofen) are avantajul că poate fi luat independent de mese, între mese sau în timpul mesei.

După masă

Pansamentele digestive, pentru arsuri sau aciditate se iau întotdeauna după masă. Trebuie să fim atenţi şi la interacţiunea cu alte medicamente. De exemplu, pansamentele gastrice pot împiedica absorbţia altor medicamente, deoarece căptuşesc peretele stomacului pentru a-l proteja de aciditate. De aceea, trebuie luate la un interval de cel puţin două ore faţă de alte tratamente. Medicamentele enzimatice se iau fie după masă, fie exact cum v-a prescris medicul.

Acidul acetilsalicilic, aspirina se ia după masă la fel şi calmantele, codeina, oxicodona sau morfina, din cauză că pot da stari de greaţă şi vomă.
Imunosupresorul corticosteroid sintetic, prednisonul ar trebui luat, doar după ce mâncăm. Acesta este administrat celor cu un nivel mic de corticosteroizi. Acesta poate fi luat şi cu lapte, pentru a se reduce iritaţiile apărute la nivelul stomacului şi chiar ulcerul.

Unele medicamente pentru suferinzii de diabet de tip 2, este indicat să se administreze după ce pacientul a mancat, fiind astfel evitată incontinenţa sau problemele la stomac.
Contraceptivele orale, care trebuie luate la aceeasi oră, zilnic, ar trebui înghiţite doar după masă, pentru a nu apărea senzaţia de vomă.

Analgezicele, care reduc semnalele de durere la nivelul creierului, cele antimigrenoase, sau cele pentru durerea provocată de mentruație, ori pentru artrită pot provoca greață și vomă, dacă sunt  consumate pe stomacul gol, de aceea este bine să fie luate după ce aţi mâncat.

La cura de slăbire

Nu se consumă alune, fistic sau alte alimente sărate. Foarte multe medicamente se dau în funcție de kilogram corp, ori dacă slăbim trebuie ajustată în minus şi doza de medicamente. Suplimentele cu crom pot afecta rinichii și ficatul.Medicamentele care scad pofta de mâncare sunt extrem de periculoase.Fibrele care se dau în regimul de slăbire scad absorbția de fier. Cura de slăbire ar trebui ţinută sub supravegherea unui specialist pentru că riscaţi să vă daţi organismul peste cap, iar pastilele pe care luaţi să vă facă mai mult rău decât bine.

Autor : Dana Armașu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite