EDIȚIE SPECIALĂ

Ce trebuie să știm când cumpărăm ouă. Preşedinte ANSVSA sfătuiește cumpărătorii

Doctorul Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA, a explicat într-o Ediție Specială la TVR, ce trebuie să știm atunci când cumpărăm ouă. El sfătuiește cumpărătorii să evite să ia ouă cu coaja fisurată, turtită sau murdară. Invitatul Ediției Speciale a vorbit despre semnificația codurilor inscripționate pe ouă.

12 Aprilie 2017, 12:39 (actualizat 12 Aprilie 2017, 12:57) Știrile TVR |
Cod ouă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Oamenii trebuie să evite să cumpere ouă de pe marginea drumului, pentru că riscurile sunt cu atât mai mari cu cât se depărtează de spațiile gestionate, înregistrare sau autorizate, spune șeful ANSVSA.

Prima cifră a codului, care poate fi de la 0 la 3, reprezintă sistemul de creştere al găinilor. Cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.

Următoarele două litere arată ţara de origine (România – RO, Polonia – PL, etc.), apoi sunt inscripționate loterela care reprezintă județul de proveninență (Ag- Arges, Bz-Buzău, etc) și un un cod de trei cifre care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.

Sub acest acod apare data până la care ouăle pot fi consumate, data de expirare.

Pe ambalajul de comercializare este menționată mărimea/greutatea oului: XL (73g şi peste), L ( de la 63g până la 73),  M (de la 53 g până la 63), S (sub 53 g) și clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua).
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI