Ce trebuie să facă părinții ca să nu pună presiune pe copii în perioada testelor. G. Maalouf atrage atenția cu privire la mesajele toxice

Zilele acestea elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a trec prin emoțiile evaluării naționale. Deși notele nu se trec în catalog, pentru unii tensiunea testelor poate fi amplificată de atitudinea părinților. Gabriela Maalouf, trainer de parenting personalizat, a explicat în emisiunea 1 Matinal ce ar trebui să facă părinții pentru a nu pune presiune pe copii și pentru a-i susține și a-i motiva.

08 Mai 2018, 10:04 (actualizat 08 Mai 2018, 17:25) |
Evaluarea Națională
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Gabriela Maalouf spune că mesajul părinților către copil este foarte important și cuvintele demoralizatoare de genul - nu o sa faci nimic la test, o să iei notă mică - îi pot marca pe viața.

Este demonstrat științific, nu este doar  teorie - mesajele cuvintele pe care le spunem fac sau nu fac anumite sinapse neuronale și sunt exact ca și cărările, cu cât mergi mai mult pe ele, ele rămân acolo, dacă mergem o singura dată se pierd. Dacă noi mergem cu mesajul asta toxic, pentru că este toxic: nu o să ajungi, nu o să faci nimic în viață, vine testul, o sa vezi tu că o să iei notă mică, iar nu ai învățat, iar ai ieșit afară, se formează o sinapsă neuronală care poate să piardă cuvântul test și să rămână doar - nu o să ajungi nimic în viață. Și ne trezim ca adulți câteodată cu frica ca noi nu am făcut nimic în viați și nu o să facem nimic mai mult, spune Gabriela Maalouf.

Un alt sfat pe care ni-l dă trainerul este că oricât de nemulțumiți am fi de ceea ce se întâmplă la școală, nu ar trebui să transmitem acest lucru copilului.

Mai este un lucru foarte important, noi plecăm la serviciu, îi spunem copilului - iar nu o să faci nimic la test sau testul este foarte important - și noi plecăm la serviciu ne vedem de ale noastre fără să ne dăm seama că el merge în fiecare zi în locul acela despre care noi am spus lucruri nu tocmai plăcute. Nu ne dăm seama că el merge acolo și probabil merge cu neplăcere pentru că mami sau tati, o persoană de foarte mare încredere pentru copil, a spus că la școală nu este bine, sunt prea multe teste sau nu face el bine acolo. Dacă avem ceva de spus, spunem adulților,  schimbăm lucrurile, în niciun caz nu vorbim de față cu copiii, arată trainerul.

În privința temelor pentru acasă, Gabriela Maalouf spune că ele se dau pentru ca profesorul să își dea seama dacă copilul a înțeles lecția, nu pentru ca elevul să lucreze singur acasă, căci astfel nu se mai justifică mersul la școală.

Gabriela Maalouf mai atrage atenția că ambiția părintelui ca cel mic să obțină doar note bune este tot un mesaj toxic și că trebuie făcută delimitarea între dorința de a avea un copil care învață, de cea de a avea un copil cu note doar de 10.

De obicei persoanele competitive și părinții competitivi au drept valoare ca cel mic să învețe foarte mult. Este foarte greu să delimitezi - pentru mine este important să fi educat, să înveți, de trebuie să iei zece, spune Gabriela Maalouf.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI