„Ce tip chipeș”. Martorii oculari spun că, înainte de momentul exploziei, bloggerul pro-război Vladlen Tatarski glumise în legătură cu faptul că statueta primită ar fi conținut o bombă

Vladlen Tatarski
Vladlen Tatarski
6 aprilie 2023, 12:55

Daria Trepova, cea care i-a dăruit lui Tatarski figurina de aur, i-a spus bloggerului pro-război în fața zecilor de participanți că agenții de securitate i-au blocat accesul în sală cu cadoul ei, deoarece erau îngrijorați că ar putea conține o bombă, potrivit lui Marat Arnis, un jurnalist local care a participat la eveniment.

„Ea râdea în timp ce spunea asta, așa că publicul și Vladlen au râs cu ea”, a spus Arnis. „Toată lumea a luat-o ca pe o glumă”.

În replică, Arnis și-a amintit că Tatarski a spus: „Nu, nu, nu, nu vă faceți griji, aduceți-o aici, o vom verifica.”

Cu permisiunea lui Tatarski, bustul de aur a fost apoi adus înăuntru pentru ca Trepova să i-l poată înmâna în mod oficial.

Câteva minute mai târziu, acesta a explodat, ucigându-l pe Tatarski și rănind alte aproximativ 40 de persoane în Street Food Bar No. 1, un local popular printre activiștii pro-război și loc de întâlnire pentru mișcarea ultranaționalistă Cyber Front Z.

Autoritățile ruse au reținut-o pe Trepova, în vârstă de 26 de ani, în ziua următoare, iar marți a fost acuzată oficial de terorism.

Agentul imobiliar din Sankt Petersburg și susținător al războiului, Eduard Omelchenko, care a fost prezent la eveniment, a declarat pentru The Moscow Times că își amintește că Trepova a arătat spre statuetă, zâmbind: „Asta nu este o bombă”.

Imaginile video de dinainte de explozie – inclusiv un clip filmat de Arnis, un fost reporter al postului de televiziune de stat Canalul 1 – nu îi arată pe Tatarski și Trepova râzând de amenințarea cu bombă, dar include momentul în care Tatarski îi cere Trepovei să ia loc în primul rând.

„Sunt timidă”, poate fi auzită ea spunând ca răspuns, deși acceptă să se așeze la câțiva metri în stânga lui Tatarski, de cealaltă parte a acestuia, vizavi de bustul de aur.

Potrivit lui Omelchenko, în vârstă de 55 de ani, părea că Trepova știa ce face.

„Limbajul corpului indică faptul că ea aștepta să se întâmple ceva”, a spus Omelchenko.

Trepova a stat în spatele sălii în cea mai mare parte a evenimentului, potrivit lui Arnis, în timp ce Tatarski descria cum este să fii reporter de război și răspundea la întrebări.

„Părea foarte nervoasă”, a spus el.

După câteva ore, Trepova i-a pus lui Tatarski o întrebare despre „ideologia Rusiei”, a spus Arnis, apoi l-a întrebat pe blogger dacă o recunoaște. „Ea i-a amintit de un eveniment recent de la Moscova, când îi dăduse câteva desene pe care le făcuse”, a spus Arnis.

În acel moment, potrivit lui Arnis și Omelchenko, Tatarski părea să își amintească cine era și poate fi auzit pe înregistrările video ale evenimentului referindu-se la ea ca fiind „Nastia”.

După ce a inspectat statueta, pe care a despachetat-o și a scos-o dintr-o cutie de carton, Tatarski părea mulțumit.

„Ce tip chipeș”, poate fi auzit spunând în filmare.

Reprezentanții lui Alexei Navalnîi au negat că s-ar fi aflat în spatele exploziei care a avut loc câteva momente mai târziu, acuzând în schimb Serviciul Federal de Securitate (FSB) că ar fi responsabil.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a scris duminică pe Twitter că „păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”, aparent o sugestie că explozia a fost pusă în scenă de o facțiune a serviciilor de securitate rusești.

Deși Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost un susținător entuziast al invaziei Ucrainei, el a criticat, de asemenea, armata rusă.

Într-o înregistrare video în care Trepova este interogată de poliția rusă, publicată luni, ea poate fi văzută spunând că „a adus statueta [la bar] unde a explodat”. Ea nu spune că știa că înăuntru se afla o bombă și nici nu dezvăluie dacă cineva i-a dat statueta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite