Ce strategie i-a mai rămas lui Putin după înfrângerea din Harkov? Răspunsul lui George Friedman

George Friedman
George Friedman
14 septembrie 2022, 11:36

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trebuie doar să spui „război” pentru ca alții să știe despre ce se discută. Am ajuns în același punct cu războiul ruso-ucrainean. Nu este ceea ce rușii se așteptaseră să se întâmple. Se așteptaseră ca războiul să se încheie rapid, deoarece își considerau armata ca fiind evident superioară față de ceea ce ucrainenii aveau să pună pe teren. Puține națiuni încep un război presupunând că vor pierde. Ele încep războaiele cu aceeași așteptare: lovești puternic și de Crăciun ești acasă. Dar istoria lumii este plină de poveștile marilor armate și războinici care duc bătălii lungi și disperate. Iar istoria războiului este plină de exemple de încredere care se „întâlnește” cu realitatea”, scrie George Friedman.

Redăm restul analizei:

Este departe de a fi clar care va fi rezultatul final. Ofensiva rusă inițială s-a încheiat cu un eșec, mai puțin din cauza forțelor ucrainene, oricât de curajoase ar fi fost, cât din cauza unei strategii rusești slab elaborate, care a dus la lipsuri de aprovizionare și eșecuri de comandă. Rușii s-au regrupat, concentrați pe progrese mai modeste, în așteptarea că, în timp, vor distruge forțele ucrainene și vor ocupa, dacă nu toată Ucraina, atunci măcar o parte substanțială din ea.

Ucrainenii nu s-au destrămat. Războaiele sunt purtate de soldați, dar se duc și cu arme și informații. Chiar și soldații curajoși ar eșua fără acestea și fără alte elemente. Aici, rușii au cunoscut propriul eșec de informații. Ei știau că SUA au capacitatea de a desfășura arme de clasă mondială, dar credeau că desfășurarea va necesita timp. Așa că trebui să fie un război scurt, iar când nu au reușit să obțină o victorie rapidă, ucrainenii au fost înarmați cu o gamă extraordinară de arme de ultimă generație, livrate extensiv, în tip și număr, iar pierderile au fost înlocuite.

Statele Unite au câștigat timp pentru ca armata ucraineană să evolueze din forța de infanterie ușoară care începuse războiul într-o armată asemănătoare, în multe privințe, cu a unei mari puteri. Sistemele antiaeriene i-au forțat pe ruși să fie precauți, sistemele anti-blindaj i-au determinat să se concentreze pe mișcarea infanteriei, iar artileria americană a însemnat că ucrainenii puteau câștiga dueluri de artilerie. Președintele rus, Vladimir Putin, a spus, în mai multe rânduri, că războiul nu a fost unul împotriva Ucrainei, ci împotriva Statelor Unite. Într-un sens real, avea dreptate, chiar dacă a vrut să spună asta doar ca propagandă.

Toate acestea sunt atât adevărate, cât și înșelătoare. Războiul nu s-a încheiat, iar Ucraina nu a câștigat, deși progresele recente sunt semnificative. Nimeni nu ar fi crezut că Ucraina ar putea supraviețui atacului rusesc, în primele luni. Dar a făcut-o. Rușii și-au reorganizat structura de comandă, au introdus blindaje superioare și au impus o disciplină dură trupelor lor. Au plătit un preț zguduitor, dar, în timp, au redefinit războiul.

Acum trebuie să-și recapete echilibrul. Pe de o parte, sunt într-o stare mult mai bună decât în 1941. Înfrângerea totală este foarte puțin probabilă și pot alege, dintr-o listă lungă, timpul și locul pentru a ataca. Pe de altă parte, sunt într-o formă mult mai proastă. Ei nu sunt într-o luptă pe viață sau pe moarte împotriva unui inamic monstruos. Trupele nu își apără soțiile și părinții de destine rele. Soldații nu sunt condamnați la moarte. Dar faptul de a lupta pentru obiective care pentru soldați nu sunt personale poate uneori să distrugă o armată. Aruncarea puștilor lor nu este o ofensă adusă familiilor lor.

Totuși, rușii luptă cu toate astea în minte. Ei nu se luptă pur și simplu pentru a amâna inevitabilul, deoarece cu cât un război durează mai mult, cu atât liderii plătesc un preț mai mare. Putin nu își poate permite să piardă acest război, nici mulți alții care au contribuit la planificarea lui. Deci, înainte de a sărbători, ucrainenii și americanii trebuie să calculeze următoarea mișcare, presupunând că următoarea mișcare a Rusiei este să se prăbușească sau să capituleze, ambele fiind puțin probabile.

Un lucru pe care rușii pot conta este o iarnă foarte rece în Europa, care ar putea duce la o capitulare europeană. Dar, în etapa de față a războiului, asta nu contează prea mult. Sprijinul Europei este încurajator, dar are o semnificație militară minimă. SUA și Ucraina nu vor înceta să lupte pentru a menține Europa în război.

O altă strategie pe care rușii ar putea să o încerce este să ceară ajutor Chinei. Dar ei sunt deja aliați cu China, iar China nu a făcut nicio mișcare pentru a ajuta. China ar putea sprijini doar un mic contingent în Ucraina, pe care ar trebui să-l aprovizioneze din cauza limitelor rusești. China este, de asemenea, conștientă de războiul economic pe care SUA îl poartă împotriva Rusiei și, având în vedere propria sa situație economică, China nu vrea să se confrunte cu asta.

O a treia strategie ar putea fi negocierea păcii. Însă rușii nu se pot întoarce la granița rusă cu nimic altceva decât cu soldați morți pe care să-i arate. Ucrainenii nu vor ceda o parte din țara lor, considerând orice aranjament ca fiind temporar. De ambele părți, o negociere ar fi acum o capitulare.

A patra strategie este singura care pare o posibilitate reală. O tabără trebuie să o învingă pe cealaltă. Niciuna dintre părți nu își poate permite costul eșuării unui astfel de atac. Avantajul Rusiei constă în forța de muncă. Există relatări din mai multe surse, inclusiv din cele americane, despre un număr mare de trupe ruse care se antrenează în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Rușii au nevoie de mai multe trupe, așa că aceste relatări sunt credibile. Rusia nu va învinge o armată dotată cu arme americane cu numărul de forțe pe care le-a desfășurat până acum. Rușii se confruntă cu alegerea de a ataca cu o forță copleșitoare sau de a pierde războiul. Vor alege prima variantă.

Rușii sunt protejați de o realitate politică și militară. SUA nu sunt interesate să lovească direct Rusia, fie cu arme convenționale, fie cu arme nucleare. Rusia poate „da înapoi”. Niciuna dintre părți nu vrea un război ruso-american direct. Întăririle pot fi lovite la trecerea în Ucraina, dar rușii vor trimite un număr mare de recruți, deoarece pierderile grele sunt inevitabile în fiecare etapă.

Atât timp cât Putin va fi președinte, se vor depune toate eforturile pentru a câștiga, pentru că nu își poate permite nimic mai puțin decât victoria. Și nu văd alte strategii posibile în afară de cea a forței de muncă, care presupun că se va întâmpla foarte curând sau după iarnă. Nu mi se pare că actualele forțe desfășurate de Rusia pot face mai mult decât să se „țină” de anumite zone. Trebuie să existe întăriri. Putin poate avea alte strategii, dar ele sunt greu de imaginat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite