Ce spun medicii despre substanța care a fost găsită după testul antidoping al Simonei Halep: Riscurile folosirii Roxadustatului de către un om sănătos sunt mai mari decât beneficiile

23 octombrie 2022, 20:08

Darren Cahill anunță că o susține necondiționat pe Simona Halep: Nu există NICIO şansă ca Simona să ia în cunoştinţă de cauză sau intenţionat orice substanţă de pe lista interzisă. Niciuna. Zero!

Este mesajul transmis de Darren Cahill, antrenorul cu care Simona a lucrat timp de 6 ani și cu care a realizat cele mai mari performanțe ale carierei.

Tatăl Simonei Halep, prima reacție în scandalul de dopaj în care este implicată sportiva: Simona e corectă. Peste 100% am încredere în ea

Cazul Simona Halep ridică tot mai multe semne de întrebare, mai ales că substanța Roxadustat cu care a fost depistată are un regim strict: se folosește pentru a trata anemia persoanelor cu probleme renale serioase.

Raluca Bobeică, medic nefrolog:Este utilizat doar la pacienţii cu anemie secundară bolii renale cronice. Cunoscându-i mecanismul de acţiune, mi se pare extrem de puţin probabil să aducă beneficii, în viziunea mea riscurile utilizării Roxadustatului de către un om sănătos sunt mai mari decât beneficiile. (…) Mecanismul de eliminare este lent, este cât se poate de lent, şi este hepatic. Noi folosim la pacienţi o tabletă la două sau la trei zile. (…) Își face efectul, dar se elimină mai greu„.

CITEȘTE și Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Cred în nevinovăția Simonei Halep față de acuzațiile de dopaj. Prezumția de nevinovăție este valabilă și în astfel de situații

Chiar dacă în proba Simonei s-au găsit doar mici urme de substanță, Roxadustat figurează pe lista celor interzise total, indiferent de dozaj.

Gabriela Andreiașu, directoarea Agenției Naționale Antidoping: Sportivii (…) ţin legătura cu noi, cu Agenţia Naţională Antidoping, lucru pe care l-a făcut şi Simona o perioadă de timp, până acum un an şi ceva, dar după acea perioadă probabil a identificat alte persoane cu care să păstreze legătura sau se consultă cu alţi experţi din Federaţia Internaţională, dar pe noi nu ne-a mai contactat nimeni de la ea„.

Colegii, sportivii îi sunt alături Simonei și speră că lucrurile se vor clarifica rapid.

Andrei Pavel, care a și antrenat-o o perioadă, spune că mai ales la acest nivel sportivii trebuie să fie atenți la toate detaliile.

Simona Halep este momentan suspendată, după ce a ieșit pozitivă la controlul antidoping după meciul de la US Open, din august. Ea riscă o excludere de 4 ani din competiții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite