Ce spun cercetătorii despre hepatita acută de cauză necunoscută. Un cofactor afectează copiii mici care au o infecție cu adenovirus

Hepatita
Hepatita
29 aprilie 2022, 09:57

Cazuri depistate

În Marea Britanie au fost depistate 111 cazuri de hepatită acută severă de cauză necunoscută la copiii cu vârsta de până la 10 ani, până la date de 20 aprilie.

De asemenea,  până miercuri 27 aprilie 2022, au fost raportate aproximativ 55 de cazuri din țările UE/SEE (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania).

Au fost raportate cazuri sporadice din alte țări din întreaga lume (Canada, Israel, Japonia, SUA), potrivit comunicatului menționat.

Riscul pentru copii nu poate fi evaluat cu exactitate în prezent

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat joi evaluarea rapidă a riscurilor – Creșterea cazurilor de hepatită acută severă de cauză necunoscută la copii, care detaliază contextul evenimentului, investigațiile epidemiologice până în prezent și opțiunile de răspuns pentru țările UE/SEE.

În prezent, cauza exactă a hepatitei la acești copii rămâne necunoscută. Echipa de cercetare din Regatul Unit, unde au avut loc cele mai multe cazuri până în prezent, a publicat un briefing tehnic detaliat cu privire la investigații pe 25 aprilie 2022.

Testele de laborator au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D și E în toate cazurile. O mare parte dintre cazurile raportate în Regatul Unit au fost testate pozitiv pentru adenovirus și același lucru a fost valabil pentru unele cazuri din alte țări. În timp ce descoperirea infecțiilor cu adenovirus în multe dintre aceste cazuri sugerează că acest virus poate fi legat de creșterea recentă a cazurilor, sunt investigate și  alte cauze posibile.

Incidența în UE este foarte scăzută, dar din cauza faptului că rămâne necunoscută cauza acestui tip de hepatită, riscul pentru copii nu poate fi evaluat cu exactitate în prezent.

Specialiștii se confruntă cu lipsa dovezilor în ceea ce privește atât cauzele bolii cât și căile de transmitere și factorii de risc.

Teoria de lucru

Teoria de lucru, în acest moment, este că un cofactor care afectează copiii mici care au o infecție cu adenovirus, care ar fi ușoară în circumstanțe normale, declanșează o infecție mai severă sau o afectare hepatică mediată imun. O creștere a circulației adenovirusului la copiii mici a fost observată în Marea Britanie, care coincide cu detecțiile crescute de hepatită severă la copiii mici.

Dacă adenovirusul este dovedit a fi agentul care cauzează sau contribuie la apariția acestei boli, creșterea răspândirii adenovirusului poate duce la o creștere a hepatitei severe la copiii din alte țări europene.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor spune că printr-o monitorizare crescută se așteaptă ca mai multe cazuri să fie identificate și raportate și având în vedere că unele dintre cazurile raportate au necesitat transplant hepatic, impactul  asupra copiilor este considerat ridicat.

Deoarece capacitățile de transplant și de sprijinire a pacienților pediatrici cu insuficiență hepatică variază foarte mult între țările UE și rezultatele pot fi variate, mai ales dacă numărul cazurilor crește, consideră ECDC.

Prioritățile cercetătorilor și recomandări

Potrivit specialiștilor, prioritatea în acest moment  este determinarea cauzelor, patogenia bolii și factorii de risc pentru severitatea cazurilor de acest tip de hepatită.

Deoarece cauzele rămân necunoscute, măsurile eficiente de control nu pot fi definite în această etapă. Expunerea fecal-oral la viruși precum adenovirusurile este mai probabilă pentru copiii mici.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă consolidarea bunelor practici generale de igienă (inclusiv igiena atentă a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor) în locurile frecventate de copii mici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă