Ce spun analiștii despre proiectul de buget. Adrian Mitroi: Este un buget cu tentă clar socială. E sustenabil

Ministerul Finanțelor a publicat, joi seară, proiectul bugetului pentru anul în curs. Aproape toate instituțiile primesc bani mai mulți pentru a acoperi creșterile salariale. Se remarcă, de asemenea,  nivelul scăzut al investiţiilor, dar și creşterea cheltuielilor cu  pensiile și serviciile.

01 Februarie 2019, 11:05 (actualizat 01 Februarie 2019, 16:42) |
Ce spun analiștii despre buget
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Analistul Adrian Mitroi a declarat la Perfect Imperfect că e important să înțelegem că toate creșterile acestea au și o inflație mică undeva sub 3 % . Înseamnă că o parte importantă din aceste creșteri de salarii de pensii sunt și reale. Creșterea de PIB până la 1000 de miliarde este substanțială, o ajustăm un pic și cu o inflație. Mi se pare interesant și important să înțelegem în estimarea de curs valutar și de dobândă în ambele cursul este apreciat iar dobânzile sunt în scădere. șomajul rămâne la acest 4%, dar este foarte mic.

Este un buget cu tentă clar socială. Și mai înțeleg ceva aici: suntem o economie a serviciilor, două treimi din această creștere economică, presupune Guvernul, că va veni din industria serviciilor, a subliniat analistul.

Bugetul așa cum arată el, este unul, cred eu, sustenabil, dacă se întâmplă toate aceste lucruri bune, mai complicat va fi, eventual un cumul de scenarii negative, care cred eu că este puțin probabil, a conchis analistul Adrian Mitroi.

Bugetul se bazează pe o creștere economică de 5,5 procente și o inflația medie anuală de 2,8 %.

PROIECT DE BUGET 2019

PIB - 1.022.500 milioane lei

Creștere economică 5,5 %

Inflația medie anuală 2,8 %

Deficit bugetar 2,55%

Cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut sunt cheltuielile cu asistența socială, cele cu personalul  și cheltuielile cu bunurile și serviciile

Cele mai mari  ponderi în PIB:

- Cheltuielile cu asistența socială 10,7% din PIB

- Cheltuielile de personal 10% din PIB

- Cheltuieli cu bunuri și servicii 4,5% din PIB

În clasamentul instituțiilor ale căror bugete au fost majorate față de 2018, pe locul întâi este Consiliul Economic și Social cu 338,9% , urmat de ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei. Sănătatea a primit mai mult cu peste 64 de procente, Transporturile 54 la sută, iar Educația aproape 47 de procente.

Bugete mai mari față de 2018

Consiliul Economic și Social 338,9%

Ministerul Fondurilor Europene 183%

Ministerul Economiei 162,9%

Ministerul Sănătății 64,6%

Ministerul Transporturilor 54,9%

Ministerul Educației 46,7%

Instituțiile care au primit mai puțin față de 2018 sunt ministerele Energiei, Comunicațiilor și cel al Mediului de afaceri

BUGETE MAI MICI FAȚĂ DE 2018

Ministerul Energiei - 13,0%

Ministerul Comunicațiilor - 20,2%

Ministerul pentru Mediul de Afaceri - 28,9%

Proiectul de buget nu ține cont de solicitarea primarilor, astfel încât cheltuielile de asistența socială, pentru protecția copilului și pentru persoanele cu dizabilități vor fi finanțate integral din bugetul local.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 9°C
IASI 4°C 8°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 7°C 14°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI