Ce soluții avem în această perioadă pentru problemele stomatologice

În această perioadă de izolare la domiciliu, nu sunt excluse durerile și problemele dentare.Ce putem face în situația în care toate cabinetele stomatologice sunt închise, ne spune dr. Raluca Pascu – medic primar stomatolog, medic specialist Ortodonție și ODF.

14 Aprilie 2020, 14:00 (actualizat 14 Aprilie 2020, 14:58) Știrile TVR |
Ce soluții avem în această perioada pentru problemele stomatologice

Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se pot confrunta oamenii acasă?

Dr. Raluca Pascu: La domiciliu, ne putem  confrunta cu dureri care au diverse cauze :

- pulpita acută a unui dinte, parodontită apicală (durerea la presiune pe dintele interesat), pericoronarită ( foarte frecventă în cazul dinților incluși și a molarilor de minte).
De asemenea, ei pot prezenta abcese periosoase, caz în care se umflă obrazul în dreptul și la distanță de factorul declanșator (dintele cu un proces carios profund netratat), gingivostomatite aftoase ( afte bucale), care pot cauza un disconfort pronunțat în timpul meselor.

În cazul purtătorilor de aparate ortodontice (fixe sau mobile), aceștia se pot confrunta cu diverse probleme, de exemplu, de desprindere a atașamentelor (bracket) de pe suprafața dinților, ruperea elementelor active ale aparatelor mobile, neadaptarea lor, ruperea arcurilor cu producerea de leziuni dureroase la nivelul obrazului.

Există anumiți factori de risc, care predispun la apariția problemelor de natura stomatologică?

Dr. Raluca Pascu: Cei mai importanți factori de risc sunt: nerespectarea controalelor periodice - înainte de instaurarea acestei stări de urgență - pacienții cu boli asociate autoimune, alimentația bogată în dulciuri aderente de suprafețele dinților, care duce rapid la complicații ale cariilor dentare în pulpite dentare acute, lipsa igienei dentare riguroase, consumul de alimente dure, contraindicate în cazul purtătorilor de aparate ortodontice fixe.

Ce se poate face in condițiile în care pacienții nu au cum ajunge la cabinet?

Dr. Raluca Pascu:Pacienții care prezintă una dintre urgențele stomatologice de mai sus își pot contacta medicul stomatolog și vor planifica o video consultație folosind una dintre rețelele de comunicare online, consultație în urma căreia medicul îi va prescrie (în funcție de situație) o rețetă pe care o va trimite pacientului pe e-mail sau pe platforma online a clinicii.

Ce se întâmplă cu cei care au aparate dentare și întâmpină probleme? De exemplu, desprinderea unei porțiuni din aparatul dentar la copii?

Dr. Raluca Pascu: Pacienții care sunt în tratament ortodontic, imediat ce se confruntă cu o situație de urgență, trebuie să contacteze medicul ortodont telefonic, pe Skype sau WhatsApp, iar acesta îi va sfătui în funcție de situație care este cea mai bună soluție de rezolvare temporară a problemei întâmpinate.

În ce situații recomandați apelarea totuși la un serviciu de urgență?

Dr. Raluca Pascu: Actualmente, în contextul pandemiei de COVID-19, urgențele stomatologice care se pot trata în cabinetele avizate și dotate corespunzător cu echipamente specifice conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt doar cele care necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

Autor: Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SĂNĂTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 24°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 27°C 29°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI