Ce se ascunde în spatele retragerii Rusiei din Herson? Explicațiile unor surse Meduza de la Kremlin

Site-ul Meduza conectează informațiile mai multor surse de la Kremlin pentru a obține o perspectivă asupra raționamentului strategic al retragerii parțiale a trupelor ruse din regiunea Herson.

10 Noiembrie 2022, 11:52 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 12:55) Știrile TVR |
HIMARS în Herson / FOTO: Captură Twitter

Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, a recomandat miercuri retragerea de pe malul drept al râului Nipru în timpul unei emisiuni televizate în direct. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a fost public de acord cu el. În octombrie, Kremlinul a început să pregătească publicul rus pentru o retragere în regiune. Între timp, surse apropiate Kremlinului consideră că anunțul se dorește a fi o invitație adresată Ucrainei de a relua negocierile.

„Pe frontul din Herson, pierderile noastre sunt de șapte-opt ori mai mici decât cele ale inamicului. Ne gândim în primul rând la viețile soldaților ruși. Decizia de a stabili apărarea pe malul stâng al Niprului [adică de a ne retrage din Herson] nu a fost simplă, dar va proteja viețile soldaților noștri și eficiența de luptă a trupelor noastre.”

Așa i-a explicat oficial Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, ministrului Apărării, Serghei Șoigu, necesitatea de a părăsi Hersonul. Șoigu a acceptat argumentul și a ordonat retragerea trupelor în direct la televizor.

Sursele Meduza apropiate Kremlinului relatau în urmă cu o lună că trupele rusești ar putea părăsi cel puțin o parte din regiunea Herson. La începutul lunii noiembrie, acestea au declarat că Kremlinul considera predarea Hersonului un „scenariu probabil, dar nedorit”. Decizia finală, potrivit surselor, trebuia să fie luată de președintele Vladimir Putin.

Administrația Putin a redactat un manual de propagandă pentru a pregăti publicul de retragerea din Herson. Presa a fost sfătuită să prezinte Ucraina ca fiind manipulatoare și însetată de sânge și să sublinieze că „trupele rusești caută să salveze viețile civililor și ale personalului”.

Surovikin a repetat practic fiecare dintre punctele manualului, la fel ca și secretarul Consiliului General pentru Rusia Unită, Andrei Turceak, care în luna mai era sigur că Rusia va rămâne în Herson „pentru totdeauna”.

„Băieții noștri de lângă Herson erau supuși unor riscuri uriașe. Puteau fi izolați de liniile de aprovizionare în orice moment, iar menținerea apărării în această situație ar fi fost extrem de complexă... Scopul principal al manevrei de astăzi este protejarea populației, păstrând cât mai mult personal posibil”, a explicat Turceak pe Telegram.

Kremlinul este conștient de faptul că rușii care susțin războiul vor primi „foarte negativ” vestea retragerii armatei ruse din Kherson. Sursele Meduza apropiate administrației Putin au recunoscut că treaba asta „este o problemă”.

Autoritățile speră că, pe fondul mobilizării, majoritatea rușilor se vor identifica cu subiectul salvării vieților soldaților, pe care a mizat și propaganda anterioară. „Atunci când membri ai propriei familii, prieteni apropiați sau chiar cunoștințe mai îndepărtate luptă, te raportezi diferit la acțiunile militare”, a declarat o sursă.

Potrivit unei alte surse de la Kremlin, Consiliul de Securitate a discutat despre o retragere din Herson la începutul lunii noiembrie în legătură nu numai cu situația foarte dificilă de pe front, ci și în vederea reluării negocierilor cu Ucraina.

„Nu este doar o necesitate militară, un astfel de pas este și o invitație la negocieri. Există o oarecare schimbare a pozițiilor de negociere”, a declarat o sursă. Potrivit unei alte surse Meduza, negocierile sunt posibile, dar nu „pe termen scurt”. Iar dacă vor avea loc, poziția oficială a Rusiei va fi că Herson, pe care l-a anexat oficial în septembrie, este „teritoriu ocupat de Ucraina”.

După cum Meduza a raportat deja, Kremlinul nu va căuta probabil un tratat de pace în toată regula într-o nouă rundă de negocieri, ci mai degrabă o încetare temporară a focului. Kremlinul consideră că armatele ruse și ucrainene ar putea fi de acord cu acest lucru fără implicarea președinților celor două țări. Sursele Meduza apropiate Kremlinului consideră că Rusia ar fi dispusă să returneze o parte din Hersonul ocupat în schimbul unei încetări a focului, ceea ce ar da timp armatei ruse să pregătească o nouă ofensivă în toată regula.

Cu câteva ore înainte de a fi anunțată retragerea din Herson, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a  Ministerului rus de Externe, a confirmat că „Rusia rămâne deschisă la negocieri cu Ucraina, bineînțeles, ținând cont de realitățile momentului actual”.

Într-un discurs video din 7 noiembrie, Volodimir Zelenski a numit cinci condiții pentru a negocia cu Rusia. „Din nou: restabilirea integrității teritoriale, respectarea Cartei ONU, reparații pentru toate daunele cauzate de război, pedepsirea fiecărui criminal de război și garanții că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat președintele ucrainean.

Cu toate acestea, el nu a repetat afirmația sa anterioară potrivit căreia negocierile sunt imposibile atât timp cât Vladimir Putin rămâne președinte al Rusiei. Politico a notat că, deși oficialii americani nu i-au spus în mod direct lui Zelenski să-și schimbe poziția, ei au transmis că Kievul ar trebui „să-și demonstreze disponibilitatea” de a pune capăt războiului prin mijloace pașnice.

Două surse apropiate Kremlinului spun că pozițiile lui Vladimir Putin nu s-au schimbat. Președintele rus crede cu tărie că Ucraina ar trebui cel puțin să recunoască Donbasul și Crimeea ca teritoriu rusesc. În mod ideal, el intenționează să obțină recunoașterea dreptului Rusiei asupra tuturor teritoriilor ocupate. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările site-ului Meduza.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI