Ce schimbări aduce ordonanța privind Justiția. Actul normativ este criticat de magistrați, de președintele țării și de liderii C.E

Noua ordonanţă privind Justiţia aduce câteva schimbări importante. Şeful Secţiei de anchetă a magistraţilor NU mai dă socoteală procurorului general, interimatele la şefia marilor parchete NU pot fi mai mari de 45 de zile, iar pentru funcţiile de conducere din Parchete pot candida şi judecători. Ordonanţa este criticată de asociaţiile magistraţilor. Și Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții privind statul de drept în România și va cere explicații guvernului de la București în legătură cu noile schimbări aduse legilor Justiției, potrivit unui purtător de de cuvânt al Comisiei Europene.

20 Februarie 2019, 14:10 (actualizat 20 Februarie 2019, 19:42) Știrile TVR |
OUG care modifică Legile Justiției, contestată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Atât conținutul, cât și procedura prin care au fost făcute ultimele modificări, folosind ordonanțe de urgență și fără nicio consultare a sistemului judiciar par a fi în directă contradicție cu recomandările MCV, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Patru schimbări-cheie aduce noua ordonanță pe Justiție. Șeful secției de anchetă a magistraților, Gheorghe Stan, nu mai dă socoteală procurorului general. Astfel, Augustin Lazăr nu poate infirma dosarul lui Kovesi.

O altă schimbare prevede că interimatele la șefia marilor Parchete nu pot fi mai lungi de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, iar apoi nu mai pot fi puși alți interimari.

Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul: "Este o forțare. Îl pune pe președinte cu spatele la zid: ori să accepte propunerile  pe care le face ministrul, ori, dacă nu acceptă, să rămână instituțiile fără conducători."

Alte modificări se referă la faptul că, în premieră, la șefia marilor Parchete pot candida și judecători care au fost procurori în cariera lor.

Ordonanța care modifică legile Justiției este aspru criticată de Parchetul general, DNA și asociațiile magistraților.

"Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii șefi secție și nu vor putea fi trași la răspundere autorii de fapte penale", arată DNA.

Și președintele țării critică ordonanța: "Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție", a scris șeful statului, pe o rețea de socializare.

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ordonanța era necesară și că nu are nicio legătură cu el.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca Executivul Uniunii Europene nu a fost informat despre intenția Guvernului de la București de a modifica din nou legile Justiției prin Ordonanță de urgență.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI