Ce prevede noua Lege a pensiilor, aflată în dezbatere publică. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat proiectul într-o conferință de presă

10 august 2018, 11:49

Nu se modifică vârsta de pensionare, dar sunt prevăzute o serie de avantaje pentru diverse categorii sociale. Mamelor care au cel puțin trei copii, de exemplu, li se reducere vârsta de pensionare cu 6 ani, iar masteratul și doctoratul sunt luate în calcul la pensie.

Bugetul de pensii va trebui suplimentat cu 15 miliarde de lei în 2022, în condiţiile în care pensiile vor fi dublate, după ce vor fi recalculate în baza noii legi, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale în  conferinţa de presă.

„Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei în anul 2022, adică la fel ca în 2016, atât a fost atunci suma pe care a trebuit să o suplimenteze statul, în condiţiile în care pensiile se dublează. Explicaţia este simplă: se estimează în paralel o creştere a încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare ca întoarcere a sarcinii fiscale”, a susţinut Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii.

Astfel, proiectul de lege se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Potrivit proiectului de lege,  nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Noutăți ale proiectului de lege:

– Cei care au masterate şi doctorate vor primi pensii mai mari, deoarece vor fi considerate perioade de cotizare.
– Românii care au pauze în plata contribuţiei vor putea cumpăra vechimea, chiar dacă anii nu sunt consecutivi. Însă vor plati mai mult, contribuţiile fiind aplicate la salariul mediu, nu la cel minim, ca până acum.
– Românii care muncesc cu 8 ani mai mult decat stagiul stabilit prin lege se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei şi pot cumula pensia cu salariul.
– Vor fi recompensate si femeile cu 15 ani vechime in munca și cu cel putin 3 copii. Ele vor putea ieși la pensie cu cel puțin 6 ani mai devreme.
– Pensia minimă va fi calculată ca procent din salariul minim brut pe economie: 45% plus încă 1% pentru fiecare an adăugat și se va acorda pentru o vechime de 15 ani. Vor primi mai puțin cei care, în baza legilor vechi, au primit o pensie cu doar 10 ani în cartea de muncă.
– Pensionarii care au cotizat mai puțin de 15 ani vor avea de ales dacă rămân cu o pensie mai mică sau dacă acceptă să fie încadrați în categoria celor asistați social.

Noua lege a pensiilor – proiectul a fost publicat de Ministerul Muncii și este în dezbatere publică. VEZI AICI documentul integral

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă