Ce prevăd cele două proiecte de ordonanţă controversate ale Ministerului Justiţiei

30 ianuarie 2017, 17:10

Ministerul Justiţiei doreşte să graţieze integral pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani. În proiectul de ordonanţă se menţionează că persoanele acuzate de infracţiuni violente cum ar fi omorul, tâlhăria, violul, şantajul, dar şi de fapte de corupţie sau împotriva siguranţei naţionale nu pot beneficia de graţiere. Proiectul de ordonanţă prevede că li se graţiază o jumătate din pedeapsă celor care au peste 60 de ani, femeilor gravide şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani. Cei care suferă de boli incurabile şi sunt în faze terminale pot beneficia de graţierea unei jumătăţi din pedeapsă sau chiar a restului.

Proiectul Ministerului Justiţiei nu a prevăzut în aceste cazuri excepţiile de la graţierea totală a pedepsei de până la 5 ani. Asta înseamnă că pot beneficia de reducerea pedepsei şi cei care au săvârşit infracţiuni violente sau au fost acuzaţi de corupţie.

În cel de-al doilea proiect de ordonanţă, cel legat de modificarea Codului Penal, cea mai importantă schimbare este în cazul infracţiunii de abuz în serviciu. Ministerul Justiţiei a introdus un prag de 200.000 de lei pentru pagubă. De asemenea, vrea ca acţiunea penală să înceapă doar la plângerea prealabilă a păgubitului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă