Ce presupune procedura de extrădare a Elenei Udrea. Fostul ministru va afla mâine când va fi trimis în România

8 aprilie 2022, 12:14

Procurorii bulgari au cerut instanței ca Elena Udrea să fie plasată în arest preventiv pentru 72 de ore. Decizia instanţei a fost însă amânată, pentru că lipsea un traducător care să traducă în limba bulgară mandatul european de arestare preventivă. Elena Udrea rămâne în custodia poliţiei bulgare.

Un tribunal bulgar va decide dacă Elena Udrea trebuie extrădată în România sau dacă ea însăşi poate cere să fie transferată

ACTUALIZARE Elena Udrea s-ar afla în mașina Poliției bulgare care o duce la instanța din orașul Blagoevgrad, unde se judecă acest caz de extrădare, potrivit unor surse.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse judiciare, instanța din Bulgaria a decis să o audieze astăzi pe Elena Udrea în dosarul extrădării sale și să nu mai aștepte până luni.

La instanță Elena Udrea va fi întrebată dacă dorește o procedură simplificată, care nu va ridica obiecții față de tot ceea ce s-a întâmplat în dosarul său.

În situația în care va ridica obiecții, inclusiv la regimul de detenție din România, Udrea ar putea cere să nu fie extrădată.

_________________________

Judecătorii bulgari au decis reținerea pentru 72 de ore a Elenei Udrea. Este o procedură obișnuită pentru astfel de situații în instanțele din Bulgaria. Autoritățile din România urmează să trimită actele pentru extrădare.

Elena Udrea a fost prinsă, ieri după amiază, în Bulgaria, după ce a plecat din țară în cursul dimineții prin vama Giurgiu. Udrea a plecat în ziua în care Înalta Curte de Casație și justiție a condamnat-o definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită și abuz în serviciu. Udrea a fost dusă la arest la Poliţia de Frontieră Petrici.

Dan Antonescu,  specialist criminolog şi avocatul Adrian Cuculis au discutat despre acest subiect în Ediția Specială de la TVR 1.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat că Elena Udrea nu riscă alte sancțiuni pentru încercarea de a pleca din țară.

Încerci să fugi în condițiile în care ai deja decizia pronunțată și ulterior încerci să ieși din țară prin anumite  metode nelegale, pentru că odată ce s-a pronunțat instanța de judecată acea hotărâre este transmisă și bineînțeles că ești dată în consemn la frontieră, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Statul român are acum o problemă deoarece un judecător legal investit din Bulgaria va trebui să pronunțe o hotărâre prin care să confirme acel mandat european emis la noi în tară și de abia ulterior să se facă procedurile de extrădare. Nu ne așteptăm chiar mâine să o vedem pe Elena Udrea înapoi în România, dar este clar că este pe acest făgaș, a subliniat avocatul Adrian Cuculis.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că ministerul pe care îl conduce nu este implicat în procedura de aducere în ţară a Elenei Udrea, adăugând că aceasta este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei.

Elena Udrea a părăsit teritoriul României, joi dimineață, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive, anunțase anterior Poliția Capitalei, într-un comunicat. Fostul ministru a fost dat în urmărire, anunţul fiind postat joi pe site-ul Poliţiei Române, după ce nu a fost găsită la domiciliu, în urma condamnării definitive la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite