Ce nu trebuie să neglijăm la copii atunci când suntem in izolare

Și copiii sunt o categorie socială care suferă în această perioadă din cauza izolării la domiciliu, mai ales cei mai mici dintre ei, obișnuiți cu joaca și ieșitul zilnic în parcuri sau în aer liber.

29 Aprilie 2020, 16:44 (actualizat 29 Aprilie 2020, 16:47) |
Și copiii sunt o categorie socială care suferă în această perioadă din cauza izolării la domiciliu

Despre cum să gestionăm noi, ca părinți, această situație, am vorbit cu dr. Iolanda Vivisenco - medic primar pediatrie, asistent universitar, doctor în medicină  - Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", București.

Ce facem cu cei mici? Ieșim sau nu, cu ei, la plimbare?

Dr. Iolanda Vivisenco: Ideal ar fi să ieșim minimum 30 de minute afară în fiecare zi cu cei mici, pentru o scurtă plimbare pe jos sau cu bicicleta. Copiii au nevoie zilnic de mișcare în aer liber pentru o dezvoltare armonioasă atât fizică, cât și psihică.

Statul în casă pe o perioadă mai îndelungată poate crea probleme de sănătate?

Dr. Iolanda Vivisenco: Cu siguranță că privarea de activitățile în aer liber poate afecta sănătatea copiilor. Apar probleme legate de alimentație, fie că aceștia nu mai au poftă de mâncare, fie că mănâncă în exces, îndeosebi alimente nesănătoase. Apar tulburări de somn, deoarece activitățile de peste zi nu îi obosesc suficient. Pot apărea iritabilitate sau agitație, ori din contră apatie în cazul unor copii cu predispoziție în acest sens. În plus, statul în casă se asociază frecvent cu utilizarea excesivă a televizorului, tabletei ori telefonului. Acestea contribuie și ele la deteriorarea somnului sau a sănătății emoționale.

Cu cei de vârstă puțin mai mare, mă gândesc la vârsta școlară mică, cum ar fi bine să procedăm, ca să nu resimtă atât de mult lipsa de activitate cu care erau obișnuiți?

Dr. Iolanda Vivisenco: Părinții trebuie să stabilească un program zilnic, o rutină, astfel încât, pe lângă lectură, jocuri statice și activități intelectuale, legate de programa școlară, copiii să fie antrenați în activități fizice pentru a combate efectele dăunătoare ale sedentarismului. La vârsta aceasta mișcarea trebuie făcută sub formă de joacă, pentru a fi cât mai antrenantă pentru cei mici.Trebuie limitate pe cât posibil dispozitivele cu ecran, atunci când nu sunt folosite pentru ca cei mici să facă sport.

Care sunt principalele probleme medicale, ce pot să apară în această perioadă și cum ar trebui să le tratăm?

Dr. Iolanda Vivisenco: Lipsa de activitate pe o perioadă mai lungă de timp, frecvent asociată cu aport alimentar crescut duce la creștere ponderală și chiar obezitate. Acumularea rapidă de kilograme în plus va afecta mobilitatea, intrându-se într-un cerc vicios. Sedentarismul scade și capacitatea cardiopulmonară, ceea ce va scădea rezistența copiilor la efort. În acest sens, părinții trebuie să supravegheze dieta copiilor în această perioadă și să se asigure că cei mici depun chiar și în interior suficient efort pentru a-și menține tonusul.

Nu trebuie să neglijăm nici aspectele psihoemoționale, existând în această perioadă riscul apariției sau agravării tulburărilor anxioase sau depresive, mai ales în rândul copiilor mai mari și al adolescenților.

Care ar fi cele mai importante reguli de igienă cu care ar trebui să ne educăm copiii încă de mici?

Dr. IolandaVivisenco: Încă de la vârste mici părinții trebuie să le explice copiilor importanța spălării mâinilor când intră în casă, înainte de masă sau după ce folosesc toaleta. Alte gesturi importante pentru igiena personală sunt descălțatul la intrarea în casă și schimbarea hainelor purtate afară. Copiii trebuie, de asemenea, învățați de la vârste fragede că atunci când sunt răciți, trebuie să își acopere gura când tușesc ori strănută și să folosească șervețele pentru a-și sterge nasul. Aceste gesturi trebuie urmate de spălarea mâinilor, pentru a nu contamina suprafețele atinse ulterior. Îndeosebi în colectivitate copiii ar trebui să fie învățați să nu împartă căni, tacâmuri ori sticle,cu ceilalți copii.

Beatrice Cioba - producător emisiunea Vreau să fiu sănătos

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SĂNĂTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI