Ce modificări aduce OUG 114. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indice bazat pe tranzacții. Pentru creditele în derulare modificarea se face la cerere

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică noua formă a Ordonanţei 114. Aceasta schimbă modul de taxare a băncilor, iar indicele ROBOR va dispărea din calculul dobânzilor pentru creditele noi în lei acordate persoanelor fizice.

27 Martie 2019, 11:37 (actualizat 27 Martie 2019, 20:02) Știrile TVR |
Schimbări în creditele românilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indice bazat pe tranzacții. Pentru creditele în derulare modificarea se face la cerere

Modificarea cea mai importantă pentru publicul larg este înlocuirea indicelui ROBOR, bazat pe cotații, cu un indice bazat pe tranzacții, despre care ministrul Finanțelor spune că este mai mic și ar trebui să aducă rate mai mici pentru românii care au credite în lei cu dobândă variabilă.

Acest indice va fi calculat trimestrial de către BNR și va fi aplicat automat pentru creditele care vor fi luate începând cu luna mai a acestui an. Pentru creditele care sunt în derulare, care s-au încheiat deja contracte, va trebui ca titularul creditului să facă o cerere de refinanțare, la banca sa sau la o altă bancă, pentru a obține alte condiții de creditare.

În ultimii 10 ani, diferența dintre ROBOR la 3 luni și media trimestrială a ratei dobânzii tranzacțiilor interbancare a variat între 0,3 și 3 puncte procentuale.

Băncile vor plăti o taxă în funcție de cât de mari sunt

O altă modificare se referă la faptul că băncile nu vor mai plăti taxa în funcție de evoluția ROBOR ci vor plăti o taxă în funcție de cât de mare este banca. Taxa scade de la 1,2 % la 0,4 % sau 0,2 %. În plus acestă taxă poate fi redusă dacă respectiva bancă acordă mai multe credite sau dacă reduce marja de dobândă.

Taxa se va reduce de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață de peste 1%.

Producătorii de energie pe cărbune, scutiți de taxa de 2%

Sunt schimbări aduse și în domeniul energetic. Complexurile energetice pe cărbune Oltenia și Hunedoara sunt scutite de taxa de 2 % pentru că riscau să intre în faliment. De asemenea, sunt scutite de taxe și centralele de cogenerare care produc și energie termică și energie electrică.

Pilonul II de pensii

În privința Pilonului II de pensii, proiectul de ordonanță aduce o amânare a chestiunii aflate în discuții - majorarea semnificativă a capitalului social pe care îl are fondul de investiții, compania care administrează contribuțiile din Pilonul II. Această creștere urmează să fie stabilită până la finalul lunii mai, iar majorarea efectivă a capitalului social nu va mai trebui făcută până la jumătatea anului, ci până la finalul anului.

OUG nu aduce nicio modificare în privința comunicațiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI