Ce măsuri trebuie luate pentru a se evita carantina în București? Autoritățile caută soluții

22 martie 2021, 21:52

Autorităţile din București se pregătesc şi de scenariul în care Capitala va depăşi incidența de 6 la mia de locuitori.

FLORIN CÎȚU, premierul României: „Îmi doresc să nu ajungem la o situație de carantinare. Ascult toate opiniile specialiștilor. Opiniile care vin de la Ministerul Sănătății sunt importante și le vom lua în calcul, dar decizia o vom lua după ce vom asculta toate opiniile”.

Bucureștiul are acum o incidența 5,67 la mia de locuitori, dar anul trecut, în decembrie, s-a trecut și de 7 la mie, fără a se impune carantina. Acum premierul a preferat să discute din timp cu primarul general și cei din sectoare, despre soluţii prin care să evite închiderea oraşului.

NICUȘOR DAN, primarul general al Capitalei: „Este și o oboseală a populației față de un an de zile de restricții. Noi trebuie să mai rezistăm partea aceasta de lună martie și luna aprilie, până când un număr mare de români o să fie vaccinați. Am încercat să găsim acele măsuri efective care să evite carantinarea Bucureștiului”.

Pe lângă înăsprirea controalelor, autoritățile se gândesc și la restricţii punctuale în Capitală.

CIPRIAN CIUCU, primar, Sectorul 6, București: „E posibil să existe niște măsuri limitative pentru magazine. Să fie limitat numărul de persoane care intră în aceste centre, în așa fel încât să putem respecta o distanțare socială. Nu o să putejm să ținem Capitala necarantinată dacă cetățenii Bucureștiului nu vor colabora”.

RADU MIHAIU, primar, Sectorul 2, București: „Cel puțin poliția din Sectorul 6 și sunt convins că și din celelalte sectoare va fi mult mai atentă la modul în care se face termoscanarea din centrele comerciale. În al doilea rând, vom fi mult mai atenți pe tot ce înseamnă a dezinfecta acolo unde există foarte mult contact în relațiile cu publicul”.

Se ia în calcul și varianta carantinei de weekend în București, dar toate scenariile se discuta încă. Prefectul spune că în perioada imediat următoare, Capitala nu se va închide.

ALIN STOICA, prefectul Capitalei: “Nu avem acum în calcul aşa ceva, deci pentru perioada următoare nu avem aşa ceva. Oricare ar fi măsurile pe care trebuie să le luăm, să ţinem cont că între Bucureşti şi zonele limitrofe se circulă intens şi în scop de lucru, şi de școală”.

Ludovic Orban a fost premierul sub mandatul căruia au intrat în carantină mai multe municipii.

LUDOVIC ORBAN, președintele Camerei Deputaților: „Carantinarea simplă, fără niște măsuri suplimentare, nu a generat întotdeauna efectele cele mai bune. Acolo unde s-au adoptat măsuri bine țintite, pe baza analizei factorilor care au determinat creșterea numărului de infectări, s-au spus că … de la restaurante … sau de la malluri … s-au luat măsuri”.

Majoritatea localităților din jurul Bucureștiului sunt deja în carantină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite