Ce înseamnă ceremonialul ”Hakuna Matata” cu care au fost întâmpinați Klaus și Carmen Iohannis în Zanzibar. Tinerii au sărit cu portretul președintelui în ocean

21 noiembrie 2023, 20:44

Un grup de tineri din Zanzibar, unde președintele nostru se afla în vizită oficială, le urează bun venit lui Klaus şi Carmen Iohannis printr-un dans ritualic, strigându-le numele şi, apoi, aruncându-se în apă cu portretul președintelui, strigând ”Hakuna matata, Iohanes”, o urare des folosită în Africa, a cărei semnificaţie e „totul este bine” sau „nu trebuie să-ţi faci griji, ci să fii fericit”.

”Trebuie să înţelegem cum funcţionează diplomaţia. Acolo este vorba despre nişte tradiţii, care probabil au fost negociate în cadrul protocolului. Eu vă invit să vedeţi deplasarea in Kenya, care este ţara natală a fostului preşedinte Obama. Uitaţi-vă, când Obama a fost în Kenya, să vedeţi acolo protocolul! O să vedeţi aceleaşi dansuri, pentru că astea sunt tradiţiile africane. Şi noi trebuie să le respectăm. Sunt nişte reguli de protocol pe care trebuie să le respecţi. E o formă de respect să nu respingi anumite tradiţii pe care le are statul respectiv”, a declarat senatorul Vlad Pufu la Prima News.

”Vă aduc aminte, când a fost Ion Iliescu în Senegal au fost aceleaşi obiceiuri, dansuri, sau în Filipine, cred că mai există filmele, îl mai ţineţi minte cu ghirlandele acelea de orhidee? Îl îmbrăcaseră în orhidee. Acesta a fost protocolul. Acestea sunt tradiţiile. La fel şi acum. Noi trebuie să deschidem din nou nişte punţi de dialog cu Africa. Este o observaţie, nu neaparat că apăr pe cineva, dar sunt obiectiv”, a mai spus senatorul liberal Vlad Mircea Pufu.

Ceremonialul complet îl puteți vedea în clipul următor:

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă